Létszámleépítés vár a londoni Tower őreire a turisták távolmaradása miatt

2020. július 21. - 11:31 | Kultúra

A londoni Tower őreinek, a legendás Beefeater-öknek is létszámleépítéssel kell hamarosan szembenézniük a koronavírus-járvány közepette megcsappant látogatószám miatt.

Létszámleépítés vár a londoni Tower őreire a turisták távolmaradása miatt
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A brit királyi paloták fenntartásáért felelős szervezet, a Historic Royal Palaces közlése szerint a 37 tagú őrség - hivatalosan Yeoman Warders - körében önkéntes felmondási protokollt léptettek életbe.

VII. Henrik angol király, az első Tudor-házi uralkodó 1485-ös trónra lépése óta ez az első alkalom, hogy létszámleépítéssel kell szembenézniük a jellegzetes fekete-piros egyenruhát viselő őröknek.

"Bevételeink 80 százalékát a látogatók adják"

- mondta John Barnes, a szervezet vezetője. Hozzátette: "a hat helyszínünk csaknem négy hónapra való bezárása pusztító hatással volt anyagi helyzetünkre, és ez várhatóan tovább folytatódik a költségvetési év hátralévő részében, és csak a nemzetközi turizmus lassú beindulását követően fog rendeződni".

A Tower őrei idegenvezetők is egyben és maguk is turistalátványosságnak számítanak.

A brit koronaékszereknek otthont adó középkori épületegyüttes normális esetben évente 3 millió látogatót vonz.

A története nagy részében börtönként használt komplexum július 10-én nyitotta meg újra kapuit, ám a járványügyi előírások miatt naponta kevesebb mint ezer látogatót fogadhat.

(MTI)

Címkék: Tower, London