A lévai kórházban is megkezdték az egészségügyi dolgozók oltását

2021. január 7. - 20:23 | Régió

Csütörtökön megkezdték a COVID-19 betegség elleni védőoltások beadását a lévai kórházban is, eddig mintegy 200 dolgozót oltottak be. Az első két nap alatt csaknem 500 kórházi alkalmazottat terveznek beoltani.

A lévai kórházban is megkezdték az egészségügyi dolgozók oltását
Illusztrációs felvétel (TASR)

Január 11-től a lévai kórház nyilvános oltóközpont lesz. Ján Belanský kórházigazgató elmondása szerint az, hogy milyen gyorsan lesznek képesek beadni az oltásokat, attól függ, hogy az egészségügyi minisztérium milyen mennyiségben fogja biztosítani azokat. A nyilvános oltóközpontot a volt fül-orr-gégészeti osztályon fogják berendezni. Az oltásra előzetesen regisztrálni kell. Időpontot a korona.gov.sk portálon keresztül lehet majd kérni. „Kérem az állampolgárokat, hogy fontolják meg ezt a lehetőséget, és oltassák be magukat” – biztatott Belanský.

Gabriel Mančík igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet, hogy a COVID-19 elleni oltás ingyenes és önkéntes alapú. Minden, 18 évnél idősebb személy beoltathatja magát, kivéve az állapotos nőket és azokat, akik korábban súlyos anafilaxiás sokkot kaptak. Az oltást 21 nap után meg kell ismételni. A szakértők szerint a beoltott személy nagyjából egy évig védett marad az új típusú koronavírussal szemben.

A lévai kórházban 59 ágyat és három egységet csoportosítottak át. „Jelenleg 37 koronavírus-fertőzött pácienst kezelünk, heten mesterséges lélegeztetésre szorulnak. A kórház 87 munkaképtelen kórházi alkalmazottat tart nyilván, közülük 47 COVID-19-pozitív” – tette hozzá Belanský.

TASR