Leválthatják a Rajoy vezette spanyol kormányt!

2018. május 31. - 19:28 | Külföld

Előzetesen már megszerezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő leváltásához szükséges támogatást bizalmatlansági indítványához a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) - derült ki a pártok felszólalásaiból az előterjesztés vitájában a parlamentben csütörtökön.

Leválthatják a Rajoy vezette spanyol kormányt!

Nem tolerálhatjuk a korrupciót úgy, mintha az normális lenne - jelentette ki az egész napos vita kezdetén José Luis Ábalos, a szocialisták vezérszónoka.

Az ellenzéki párt politikusa hangsúlyozta: először fordult elő, hogy egy pártot a bíróság elítélt korrupció miatt, és az országnak szívességet tennének azzal, ha eltávolítják ezt a kormányt.

A PSOE azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

Mariano Rajoy a parlamenti vitában egy nem jogerős bírósági ítélet manipulált értelmezéséről beszélt, amit - mint fogalmazott - a szocialisták arra használnak, hogy rövidebb utat találjanak a hatalomhoz. A spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a bíróság nem egyhangú első fokú határozata a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) meghatározott egykori politikusaira vonatkozik, nem magára a pártra, és abban nem érintett a kormány, amelytől most meg akarják vonni a bizalmat.

Mint mondta, az ítélethez kapcsolódó bírói különvélemény épp azt hangsúlyozta, hogy a párt nem felelős korrupciós ügyekért.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára és kormányfő-jelöltje a vita folytatásában lemondásra szólította fel a spanyol miniszterelnököt.

"Mondjon le most, és minden véget ér, az Ön ideje lejárt" - fogalmazott Pedro Sánchez, aki Európa-barát szocialista kormányt ígért, és előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett.

A jelenlegi miniszterelnök menesztéséhez a 350 fős parlament abszolút többségének, azaz 176 képviselőnek a támogató szavazata szükséges.

A péntekre kitűzött szavazáson várhatóan nyolc pártból összesen 180 szavazatot kaphat a legnagyobb ellenzéki párt javaslata, amely a jelenlegi konzervatív kormány helyett szocialista kormányt javasol Pedro Sánchez vezetésével.

Amennyiben a parlament pénteken megvonja a bizalmat a spanyol kormányfőtől, egyúttal bizalmat szavaz a szocialista kormányfő-jelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben - elfoglalhatja hivatalát és kinevezheti kormányának tagjait.

Mariano Rajoy kormányfő a bizalmi szavazást megelőzően dönthet úgy is, hogy lemond posztjáról, így ügyvezető miniszterelnökként hivatalban maradhat, amíg meg nem találják utódját.

Az új miniszterelnök-jelölt személyére a király tesz javaslatot, miután egyenként tárgyalt a pártokkal és felmérte, ki képes megszerezni a parlament támogatását.

Mivel önállóan egy parlamenti párt sem rendelkezik a szükséges többséggel, ezért tárgyalásokat kell kezdeniük egymással a lehetséges együttműködésekről.

Ebben az esetben két hónapon belül meg kell választani az új kormányfőt, különben előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni Spanyolországban.

(MTI)