Leváltották a milliárdos Babišt, megvan az új pénzügyminiszter!

2017. május 24. - 18:26 | Külföld

Miloš Zeman cseh államfő szerdán visszahívta hivatalából Andrej Babiš pénzügyminisztert, és a tárca élére Ivan Pilnýt nevezte ki. 

Leváltották a milliárdos Babišt, megvan az új pénzügyminiszter!
Andrej Babiš (Fotó: AP/TASR)

Andrej Babiš menesztését Bohuslav Sobotka kormányfő még május 5-én javasolta az államfőnek, de Zeman nem sietett a menesztésével. A huzavona belpolitikai feszültséget és kormányválságot váltott ki Csehországban.

Sobotka Babiš leváltásának szükségességét azzal indokolta, hogy a pénzügyminiszter ellen adócsalás gyanúja merült fel, illetve törvényellenesen, saját érdekében befolyásolta a korábban tulajdonában lévő médiát.

Andrej Babiš a kormánykoalíciós ANO mozgalom elnöke, Pilný szintén tagja a mozgalomnak.

Miloš Zeman késlekedését elsősorban néhány napos kínai látogatásával indokolta. A beiktatási ceremónián az államfő Babišt "távozó miniszternek" nevezte, az ellene felmerült gyanút, kritikát nem említette, és a "sikeres kormányzati munkájáért" köszönetet mondott neki.

Korábban azt is kifogásolta, hogy a koalíciós szerződéssel ellentétben a szociáldemokrata (ČSSD) kormányfő Babiš menesztését nem vitatta meg az ANO vezetésével.

Andrej Babiš nem ért egyet saját menesztésével a pénzügyi tárca éléről, az őt ért vádakat elutasítja. Felszólította Sobotkát, hogy ne ismételje nyilvánosan a szerinte alaptalan vádakat, mert azokat rágalomnak tekinti, és büntetőeljárást kezdeményez ellene.

A miniszterelnök úgy reagált, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni.

Zeman és Sobotka május eleje óta, amikor a tévékamerák nyilvánossága mellett szólalkoztak össze a Hradzsinban, hivatalos rendezvényen most találkoztak első ízben.

Sobotka Babiš menesztését először saját lemondásával akarta elérni, ami szerinte és az eddigi szokásjog szerint is az egész kabinet lemondását jelentette volna. Miután azonban kiderült, hogy Zeman a miniszterelnök lemondását szó szerint csak az ő lemondásaként értelmezné, s a kabinet tagjait helyükön hagyná, Sobotka megváltoztatta véleményét, és csak Babiš menesztését javasolta az államfőnek.

Amikor találkozót kért az államfőtől, Zeman úgy tett, mintha a kormányfő saját lemondását hozta volna el neki, s a két politikus a tévékamerák előtt csapott össze. A prágai sajtó ezt a jelenetet a cseh politika eddigi mélypontjának nevezte.

Andrej Babiš szerdán újságírók előtt kijelentette: azért fogadta el végül is menesztését, mert nem akart a Zeman-Sobotka közötti "számlakiegyenlítés" tárgya lenni. Leszögezte: a kormánykoalícióban rossz a hangulat, nagy a feszültség, ezért távozását nem sajnálja. Az ANO élén a következő hónapokban az októberre kiírt képviselőházi választásra fog összpontosítani.

Az ellenzék szerint Babiš távozásával a cseh kormányválság ugyan formálisan megoldódott, de a felgyülemlett belpolitikai problémákat csak az október 20-ra és 21-re kiírt parlamenti választás tudja megoldani.

(MTI)