Leváltották a Szlovák Nemzeti Színház igazgatóját!

2018. augusztus 1. - 11:57 | Belföld

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter leváltotta a Szlovák Nemzeti Színház igazgatóját, Marián Chudovskýt.

Leváltották a Szlovák Nemzeti Színház igazgatóját!
Marián Chudovský (Fotó: TASR - Dano Veselský)

A döntésre Laššáková és Chudovský szerdai találkozója után került sor. A leváltás tényét megerősítette a kulturális minisztérium sajtóosztálya is.

"A miniszter asszonnyal való találkozónak a Szlovák Nemzeti Színházban kialakult helyzet megoldásáról és a kulturális intézmény finanszírozásáról kellett volna szólnia, de a jövőről folytatott párbeszéd helyett, a leváltásomról szóló határozatot kaptam meg - nyilatkota Marián Chudovský, a Szlovák Nemzeti Színház volt vezérigazgatója, miután szerdán találkozott Ľubica Laššáková kulturális miniszterrel.

„Bíztam benne, hogy legalább elbeszélgetünk a lehetséges megoldásokról, amelyeket előkészítettem, és hogy legalább megvárjuk annak a vizsgálatnak az eredményét, melyet a kulturális tárca rendelt el az SND-ben” – közölte Chudovský a TASR-rel. „Az igyekezetem azonban meghiúsult, megkaptam a leváltásomról szóló határozatot” – tette hozzá a leköszönő vezérigazgató a miniszter asszonnyal való találkozása után, amely az első volt Laššáková 2018 márciusától kezdődő minisztersége alatt.

Az exigazgató szerint ha az SND továbbra is meg akarja tartani a magas művészi színvonalát és a versenyképességét Európa legjobb kulturális színtereivel, nagyobb támogatásra van szüksége. „Mindig mondom, hogy az SND - ahogy az egész szlovákiai kultúra is - alulfinanszírozott” – jelentette ki.

A jövőjéről egyelőre még nem gondolkozott, de meg van róla győződve, hogy színházi rendezéssel fog foglalkozni.

Laššáková korábban jelezte, hogy az SND gazdálkodásával kapcsolatos problémák miatt le kell vonni a személyes felelősséget. A miniszter asszony a kritikájában megemlítette az SND egyes alkalmazottainak a fizetése körüli problémákat, ami miatt sztrájkkészültség volt a színházban, ezenkívül felrótta, hogy a színház gazdaságilag veszteséges volt.

Rigó Konrád (Híd), a kulturális minisztérium államtitkára a Paraméter kérdésére megerősítette, hogy Chudovský távozása mögött gazdasági okok állnak.

"A színház gazdaságilag több évben is jelentős veszteséget termelt. Az SND az egyik legfontosabb kulturális intézmény, de ez nem jelenti azt, hogy az igazgatónak gazdasági téren nem kell kézbentartania a helyzetet. A leváltással én még vártam volna a színházban jelenleg is zajló gazdasági átvilágítás végét, de a döntés teljes mértékben a miniszter kompetenciájába tartozik.

(TASR/para)