Léván és Érsekújvárban is nyílik nagykapacitású oltóközpont

2021. április 26. - 18:49 | Régió

Két újabb nagykapacitású oltóközpont létesül Nyitra megyében, az egyik Érsekújvárban, a másik Léván. Erről hétfőn döntöttek a megyei önkormányzat képviselői. Az új oltóközpontok májusban nyílnak meg, az oltásra hétvégenként kerül majd sor. A nyitás pontos dátuma még nem ismert, attól függ, hogy mennyi oltóanyag fog rendelkezésre állni. Egy-egy oltóközpontban naponta 700-1000 embert terveznek beoltani.

Léván és Érsekújvárban is nyílik nagykapacitású oltóközpont
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az érsekújvári oltóközpontot a város tulajdonában lévő császári-királyi lovardában fogják berendezni, a termeket az önkormányzat jelképes összegért adja bérbe. Oltani a városi kórház alkalmazottai fognak, adminisztratív dolgozókról a város gondoskodik. A központ létesítésével és működtetésével járó költségek becsült összege 290 000 euró. „Még március közepén küldtük el a megyének a központ létesítéséről szóló ajánlatunkat. A kezdeményezést Komárom, Nagysurány, Gúta, valamint az érsekújvári járásbeli községek polgármesterei is támogatták” – fejtette ki Otokar Klein, Érsekújvár polgármestere.

A lévai nagykapacitású oltóközpont a helyi kórházban létesül. A költségeket ez esetben is 290 000 euróra becsülik.

Nyitra megyében egyelőre három nagykapacitású oltóközpont működik: Nyitrán, Vágsellyén és Párkányban. Az elmúlt hétvégén összesen 5490 személyt oltottak be. A Nyitra megyei oltóközpontokban beoltottak száma már meghaladja a 20 000 főt.


TASR