Lezárják a fertőzött romatelepeket

2020. április 9. - 07:48 | Belföld

Ján Mikas tisztifőorvos bejelentette, lezárják azokat a romatelepeket, ahol koronavírussal fertőzött személyeket találtak.

Lezárják a fertőzött romatelepeket
Ján Mikas (Fotó: TASR)

A tisztifőorvos ezt szerdán este jelentette be Krompachyn tett látogatása során. Az óvintézkedést megerősítette Igor Matovič kormányfő is.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök hozzátette, öt szepességi településén találtak fertőzötteket, három beteget Krompachyn, többet a közeli falvakban (Žehra, Bystrany). Egészen pontosan 31 teszt lett pozitív, miközben csak azokat ellenőrizték, akik külföldről tértek haza, javarészt az angliai Sheffieldből vagy az ausztriai Tirolból.

Mikas elmondta, a lezárt telepeken továbbra is nyomon követik a járványügyi helyzetet, és ha szükség lesz rá, a megfelelő egészségügyi ellátásról is gondoskodnak. „Rendeletben utasítjuk az érintett önkormányzatokat, hogy tiltsák meg a telepen lakók és a lakosság többi részének érintkezését" - mondta Renáta Hudáková, az iglói (Spišská Nová Ves) regionális közegészségügyi hivatal munkatársa.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az intézkedések célja az emberek védelme. Rámutatott, hogy a vírus tovább terjedhet, ezért felszólította a lakosokat, tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket, és figyeljék, nincsenek-e a tüneteik. Elmondta, gondoskodnak a karanténba került lakosok víz- és élelmiszerellátásáról.

Daniel Zmeko, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke közölte, közel 800 katonát vezényeltek ki a településekre. A hadsereg azt tervezi, a húsvéti ünnepek alatt négyről nyolcra növeli a mintavételi csoportok számát. Vladimír Lengvarský, a hadsereg főorvosa úgy tájékoztatott, szerdáig több mint 1000 mintát vettek a katonák.

Matovič ugyanakkor megjegyezte, hogy sem a romatelepek lakói, sem mások nem felelősek azért, mert megfertőződtek. Úgy véli, hogy mindezért az előző, Pellegrini-kormány a hibás, amely a külföldről hazatérők esetében nem rendelte el a kötelező karantént állami karanténállomásokon, hanem hagyta, hogy hazamenjenek.

Ján Mikas országos tiszti főorvos hozzátette, Szlovákia még nem nyerte meg az új koronavírus elleni küzdelmet. Úgy véli, a következő két-három hét megmutatja, hogy állunk, és hogy vissza lehet-e vonni a kormányzati intézkedéseket. Hozzátette, fontos, hogy betartsuk az intézkedéseket, és hogy minél több emberen elvégezzék a tesztet.

Mikas szerint a marginalizálódott csoportokra kell összpontosítani.


(TASR/para)