Lezárják a repülőtereket, bevezetik a határellenőrzést

2020. március 12. - 17:26 | Belföld

Az új koronavírus terjedése miatt lezárják mind a három nemzetközi repülőteret. Bevezetik az ideiglenes határellenőrzéseket is. Korlátozzák a nemzetközi és a belföldi vonat- és buszjáratok közlekedését. A korlátozások nem vonatkoznak az áruszállításra – közölte Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök és Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter a központi válságstáb ülése után.

Lezárják a repülőtereket, bevezetik a határellenőrzést
Fotó: TASR

Pénteken (március 13.) 7 órától a lengyel határ kivételével valamennyi határátkelőn ideiglenes ellenőrzést vezetnek be, és folyamatosan nyomon követik a helyzet alakulását.

Mindenki, akinek Szlovákiában van az állandó vagy az ideiglenes lakhelye, és külföldről jön vissza, 14 napra karanténba kerül. Pellegrini úgy tájékoztatott, hogy a belügyminisztérium arra a helyzetre is felkészült, ha valaki nem akar, vagy nem tud otthoni karanténban maradni. Ilyen esetben a 112-es telefonszámon kell tájékoztatást kérni.

Saková közölte, csak azokat engedik be Szlovákia területére, akiknek itt van az állandó vagy az ideiglenes lakhelyük, vagy érvényes szlovák útlevelük van. A határ közelében élőknek azt javasolna a miniszter, hogy szerezzenek igazolást a munkáltatótól, hogy elsőbbséget élvezhessenek a határátkelésnél, esetleg vegyék fontolóra az otthoni munkavégzést.

A miniszterelnök hangsúlyozta, ha nem feltétlenül szükséges, egyáltalán nem tanácsos utazni.

Lezárják a pozsonyi , a kassai és a poprádi repülőteret, csak kivételes esetben szállhatnak fel gépek, és a Szlovákiában tartózkodó külföldi turisták elhagyhatják az országot.

A belföldi vonat- és buszjáratok közlekedését is korlátozzák. További információkat később adnak.

Sakova emellett arról is tájékoztatott, hogy tárgyalnak a gazdasági minisztériummal az utazási irodáknál lefoglalt utak lemondásáról. Foglalkozni fognak a külföldön tartózkodó szlovák turisták hazaszállításával is.

Saková azt mondta, a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium légi járatai készenlétben vannak, ha szükség lesz rá, hazaszállítják a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárokat.


(TASR)

Címkék: koronavírus