Lezárták az izlandi Kék Lagúnát vulkánveszély miatt

2023. november 10. - 08:38 | Külföld

Földrengések sorozata rázta meg Izlandot az elmúlt hetekben, ezek pedig szakértők szerint vulkánkitörést is előidézhetnek, emiatt egy hétre lezárták a Kék Lagúna nevű turistalátványosságot a látogatók elől - közölték a hely üzemeltetői szerdán.

Lezárták az izlandi Kék Lagúnát vulkánveszély miatt
Fotó: Wikimedia

A Kék Lagúna egy geotermikus fürdő Izlandon, a fővárostól, Reykjavíktól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található Reykjanes-félszigeten, és egyben az ország egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett nevezetessége.

Az üzemeltetők közölték, hogy mivel a félszigeten október vége óta több száz földrengést regisztráltak, a következő napokban folyamatosan figyelemmel kísérik a szeizmikus aktivitást, és ennek megfelelően döntenek majd a korlátozásokról.

A viszonylag gyéren lakott félszigeten található a Fagradalsfjall tűzhányó, amely hónapokig tartó aktivitást mutatott 2022 nyarán, azt megelőzően pedig 2021 márciusától. A kitöréseket számos földrengés előzte meg.

Izlandon rendszeresek a földrengések és a vulkáni tevékenység. A szigetország meteorológiai szolgálata, a Vedurstofa szerint legutóbb júliusban tört ki a tűzhányó néhány hétre, de ez nem veszélyeztette a fővárost vagy más lakott térségeket.

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vulkáni tevékenysége is Izlandon történt, amikor 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése öt napra megbénította Európa légiközlekedését: mintegy százezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

(MTI)