Lezárták a Capitoliumot, Trump hívei betörtek az épületbe, lövés ért egy nőt! (FOTÓK, VIDEÓK)

2021. január 6. - 21:35 | Külföld

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

Lezárták a Capitoliumot, Trump hívei betörtek az épületbe, lövés ért egy nőt! (FOTÓK, VIDEÓK)
Fotók: AFP

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen.

Trump hívei egy fakeresztet is felállítottak az épület előtt.

A Guardian azt írja, az események miatt a Capitoliumra zárlatot rendeltek el, senki sem mehet se ki, se be, Mike Pence alelnököt pedig ki is menekítették. A CNN értesülései szerint a capitoliumi rendőrség a washingtoni rendőrség és más, a fővárosban bevethető rendőri erők segítségét kéri ahhoz, hogy kiverhessék a tüntetőket az épületből és a környékéről - írja a 444.hu.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere - közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió szerdán.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

Az AP amerikai hírügynökség információi szerint meglőttek egy nőt a Capitolium épületében. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.

A CNN hírtelevízió azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés "Amerikától idegen", "azonnal véget kell neki vetni" - jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője.

McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.

Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait, az épület ostroma miatt felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek. Ez volt a láthatóan ideges és csalódott Donald Trump beszéde (a videó végén), ami után a balhé kitört:


(MTI/444.hu)