Lezárták a Nyárasdhoz tartozó Jánosteleket, sok a fertőzött!

2021. február 4. - 17:01 | Régió

A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal rendelkezése alapján csütörtökön 16 órától visszavonásig karantén alá helyezik a Nyárasdhoz tartozó, a község és Ekecs között található Jánostelek lakosait.

Lezárták a Nyárasdhoz tartozó Jánosteleket, sok a fertőzött!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Nyárasd község a weboldalán közölte, hogy összeült a helyi válságstáb, és a legutóbbi tömeges tesztelés eredményei alapján döntöttek úgy, hogy a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében egész Jánostelek vesztegzár alá kerül, egyelőre 10 napra.

Michal Deraj járási elöljáró ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a karantént az indokolta, hogy a mintegy 90 jánosteleki lakos közül 18 személy tesztje lett pozitív.

Bacsó László nyárasdi polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy még a lezárás előtt közölték a hírt a lakosokkal, akik tudomásul vették. "Osztottunk nekik egyszerű szájmaszkokat, holnap pedig ellátjuk őket FFP2-es reszpirátorokkal is. Aki igényli, annak biztosítjuk az alapvető élelmiszereket, kértük őket, hogy péntek reggelre írják össze, kinek mire volna szüksége" - fogalmazott.

A közegészségügyi hivatal vonatkozó rendelkezése azóta megjelent a kormányközlönyben. Eszerint a dunaszerdahelyi Karcsai úti roma közösség lezárásához hasonló intézkedések érvényesek, tehát az ott élők nem hagyhatják el Jánosteleket, a helyszín biztosítását pedig a rendőrség segítségével kell biztosítani. Amennyiben valaki megsérti a karantént, meg kell akadályozni, hogy elszökjön, és azonnal jelenteni kell a közegészségügyieknek.

Michal Deraj ennek kapcsán közölte, hogy a helyi válságstábon az a döntés született, hogy az önkéntes tűzoltók segítségével biztosítják majd a helyszínt, akik azonnal riasztják a rendőröket, ha valaki szökni próbálna. A rendszeres tesztelések miatt ugyanis állandó rendőri és/vagy katonai felügyeletet nem tudnak biztosítani.

Nyárasd számára a hivatal előírta a jánosteleki közterületek folyamatos fertőtlenítését, péntekre pedig a lakosok tesztelését PCR-tesztekkel.

"Péteken a reggeli órákban Jánosteleken és a Fenyvesi hídnál a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal által ingyenes PCR-tesztelésre kerül sor ideiglenes mobil tesztelési ponton. Kérjük és ajánljuk az ott élő lakosok részvételét ezen a tesztelésen a saját, családjuk és helyi közösségünk érdekében" - írta a község a weboldalán.

A polgármester közölte, a teszteléshez a helyszínre küldik az iskolabuszt.

(SzT)