Lezárult a Kuciak-gyilkosság nyomozása

2019. szeptember 23. - 14:55 | Belföld

A megbízott nyomozó lezártnak nyilvánította a nyomozást Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében.

Lezárult a Kuciak-gyilkosság nyomozása
Fotó: tasr

A védelem szeptember 30. és október 4. között tanulmányozhatja át a nyomozás eredményeit. Erről Marek Para, Marian Kočner ügyvédje tájékoztatta a TASR hírügynökséget hétfőn.

Miután majd megismerkedtek a nyomozati anyaggal, a törvény szerint az érintett felek észrevételehetik azt, majd a nyomozás vezetője köteles eldönteni, hogy újabb bizonyítási eljárást kezdeményez-e vagy sem.

A DenníkN úgy tudja, a vádemelésre október végéig kerülhet sor.

Kočner jogi képviselője rögtön véleményezte is a fejleményeket. Para úgy véli, az egész ügy egy előre elkészített forgatókönyv szerint halad, ami csak kiszolgálja a választások előtti politikai küzdelmeket. Szerinte a nyomozás eljárási hibákat tartalmaz, és a nyomozó bizonyítási kényszere nyilvánvaló.

„Mi, a sértettek erre a hétre kaptunk időpontot az ügyirat áttanulmányozására. Várhatóan szerdától péntekig fogjuk tanulmányozni az ügyiratot a NAKA nyitrai fiókirodájában. Úgy értesültem, hogy ezt követően a védelem kap időpontot az ügyirat áttanulmányozására. Ez összhangban van az ügyészség azon szándékával, hogy nem akarja újra kérvényezni a letartóztatás meghosszabbítását, hanem még a határidő lejárta előtt vádat akar emelni” – magyarázta Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője, hozzátéve: a vádemelésre október végén kerülhet sor.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportál szerkesztőségében dolgozott oknyomozó újságíróként. Kuciakot és jegyesét 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban, egy 9 mm kaliberű pisztolyból leadott lövésekkel.

Már egy ideje rács mögött vannak a Kuciak-gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak: Szabó Tamás, Marček Miroslav és Andruskó Zoltán, akiket egy tavaly szeptemberi gútai rendőrségi akció során vettek őrizetbe, valamint a 44 éves Alena Zsuzsová, akit Komáromban fogtak el. Idén márciustól a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsítják továbbá a zűrös hátterű Marian Kočnert is, aki az ő simlis ügyeit érintő cikkei miatt neheztelt Kuciakra. A minden lében kanál bizniszmen panaszt is emelt az eljárás ellen.

Kočnernak több sara is van. Március végén a vállalkozó és a Kuciak-gyilkosság másik gyanúsítottja, Szabó Tamás ellen illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem ügyében is eljárás indult.

Marian Kočner jelenleg letartóztatásban van az ún. televíziós váltók ügyével összefüggésben. Ebben az ügyben július végén kezdődött meg a főtárgyalás a bazini Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS). A másik vádlott a Markíza TV volt igazgatója, Pavol Rusko.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség eljárást indított az újságírók lehallgatása ügyében is, melynek lebonyolítására Kočner állítólag Peter Tóth volt titkosrendőrt és újságírót bérelte fel. Az ügyben egyelőre nem jelöltek meg gyanúsítottat.

Kočner vádlottat és terheltet tavaly június óta Pozsonyban, Lipótvárban, Besztercebányán, majd ismét Lipótvárban tartották fogva. Jelenleg a nyitrai börtönben tartózkodik.

Kočner ellen az börtöncetlik ügyében is eljárást indított a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója, mégpedig az igazságszolgáltatás akadályozása gyanújával. A váltóhamisítási ügyben állítólag kísérletet tett egy bizonyíték meghamisítására.

TASR