Lezárult a nyomozás Dobroslav Trnka volt főügyész ellen a Gorilla-felvétel ügyében

2021. február 9. - 12:53 | Belföld

Befejeződött a Dobroslav Trnka volt főügyész elleni nyomozás, amit a Gorilla-felvétel ügyében indítottak.

Lezárult a nyomozás Dobroslav Trnka volt főügyész ellen a Gorilla-felvétel ügyében
Fotó: TASR

Michal Slivka rendőrségi szóvivő megerősítette, a nyomozás lezárult. Hozzátette, februárban következik a nyomozati irat áttanulmányozása a gyanúsított és a jogi képviselője részéről, majd ezt követően a nyomozó javaslatával együtt az illetékes ügyészség elé terjesztik azt. Erre várhatóan február végén kerül sor.

2019 decemberében a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) nyomozója hatalommal való visszaélés bűntettével vádolta meg Trnkát. Ezt a bűncselekményt állítólag 2007 és 2014 között követte el, ami beleesik a 2004 – 2011 közé eső főügyészi megbízatása idejére is.

A rendőrség szerint az exfőügyész közhivatalnokaként nem teljesítette a törvényi kötelezettségét, miután Gorilla fedőnéven hangfelvételt kapott a Szlovák Információs Szolgálattól (SIS), ami több bűncselekmény gyanúját is felvetette. Ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző szerveknek, a felvételt elrejtette, azzal a szándékkal, hogy anyagi hasznot húz saját részére, illetve Marian Kočner vállalkozó számára.

A hangfelvétel sorsát megismerhettük Trnka és Kočner felejthetetlen beszélgetéséből, amirő a sajtó tavaly októberben számolt be. A 2014-ből származó anyagon Kočner Trnkát taknyosként leteremti, mert az akkor már exfőügyész - állítólag az albári polgármesterrel együttműködve - az úgynevezett Gorilla-hanganyaggal megzsarolta a maffialistás nagyvállalkozó partnerét, az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, a pentás Jaroslav Haščákot. Akit december elején le is tartóztattak és eljárást is indítottak ellene ebben az ügyben, azóta viszont már szabadlábra helyezték.

A sajtóhoz 2019 októberében jutott el a gorillás hangfelvétel, amit egy ismeretlen személy 2011 decemberében tett közzé. Ezen a 2005-ben született, és Haščák egyik melák testőréről elnevezett hangfelvételen az hallható, ahogy a befektetési társaság góréja politikusokkal és hivatalnokokkal egyeztetett kenőpénzekről. A Penta korábban megkérdőjelezte a felvétel hitelességét.

A rendőrség a Kuciak-gyilkosság utáni nyomozás során Kočner házában bukkant rá a Gorilla felvételre. A volt különleges ügyész, a szintén vizsgálati fogságba helyezett Dušan Kováčik akkor azt mondta, hogy nem biztos, hogy a közzétett hanganyag valóban a Gorilla-ügyhöz kapcsolódik.

(TASR/para)