Lezuhant a román légierő egy vadászgépe és a keresésére küldött helikopter is

2022. március 3. - 07:04 | Külföld

Lezuhant szerda este a román légierő egy MiG-21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, a fedélzetén lévő hét katona meghalt.

Lezuhant a román légierő egy vadászgépe és a keresésére küldött helikopter is
Illusztráció (Fotó: TASR)

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a Mihail Kogalniceanu légi támaszpontról helyi idő szerint 19 óra 50 perckor felszállt vadászrepülőgép nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarernyőkről, és feltételezhetően lezuhant.

A bázisról elindult a román légierő IAR 330 Puma helikoptere az esetlegesen katapultált pilóta keresésére. A helikopter 20 óra 44 perckor tűnt el a radarernyőkről, miután a pilóta azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, majd parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

Constantin Spinu, a MAPN szóvivője később közölte: megtalálták a lezuhant helikopter roncsait 11 kilométernyire a Kogalniceanu támaszponttól. A szóvivő megerősítette, hogy a fedélzeten lévő katonák egyike sem élte túl a balesetet. Bár a MAPN első közlése szerint öt katona volt a fedélzeten, a baleset után két órával azt közölték, hogy a román haditengerészet két - esetleges tengeri mentésre felkészült - búvára is csatlakozott hozzájuk, így a helikopter lezuhanása valójában hét ember halálát okozta.

A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak. A roncsokat két óra elmúltával megtalálták, de a pilóta sorsáról szerdán éjfélig nem érkezett jelentés.

A hírtelevíziók által megszólaltatott szemtanúk szerint havazás és ónos eső volt a térségben. Az Agerpres hírügynökség szerda este azt jelentette, hogy Konstanca megyében két megyei utat lezártak a forgalom elől, mert a havazás és erős szél miatt nem lehetett meggátolni az út eljegesedését.

Vasile Dincu védelmi miniszter az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva kizárta azt a lehetőséget, hogy - a szomszédos Ukrajnában zajló háborúval összefüggésben - találat érte volna a román vadászgépet. Leszögezte: a légtér megfigyelése folyamatos, semmi sem marad észrevétlen. Amíg nincs semmi ilyesmire utaló bizonyíték, a MiG 21-es lezuhanását balesetnek tekintik. Dincu megjegyezte: többször megtörtént már, hogy a MiG-ek műszaki problémák miatt lezuhantak.

Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába. Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

MTI