A líbiai kormányerők újabb területeket foglaltak el sikereiken felbuzdulva

2020. június 8. - 14:33 | Külföld

Az ENSZ-támogatta, tripoli székhelyű líbiai kormány hadereje a közelmúltbeli sikerein felbuzdulva újabb területeket foglalt el hétfőn a Halífa Haftar tábornok vezette kelet-líbiai erőktől - közölte mindkét fél.

A líbiai kormányerők újabb területeket foglaltak el sikereiken felbuzdulva
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A tripoli kormány milíciái péntekre ellenőrzésük alá vonták az ország teljes nyugati részét, kiűzték ottani utolsó erősségükből, Tarhúna városból is a Haftar vezette csapatokat. Tarhúna elveszítése fordulatot jelent a két tábor közötti konfliktusban, amely azóta tartott, hogy 2019 áprilisában Haftar offenzívát indított a nemzeti egységkormány székhelyének elfoglalásáért.

A tripoli székhelyű erők most már Szirt várost vették célba, amelyet ha elfoglalnak, még könnyebben tudnak kelet felé haladni tovább, és elfoglalni kulcsfontosságú olajipari létesítményeket - írta hétfőn az AP hírügynökség.

A Haftart támogató Egyiptom elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi szombaton új béketervet mutatott be, de Tripoli azonnal elutasította a kezdeményezést.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása. A török segítségnek köszönhetően a kormányerők sok sikert értek el. Az ország kelet részét kezében tartó Haftar tábornokot Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország támogatja.

(MTI)

Címkék: Libia