A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást a lakóházban – a rendőrség eljárást indított

2019. december 6. - 19:52 | Régió

Az előzetes információk szerint a robbanást az okozhatta, hogy a lakóház liftaknája megtelt gázzal.

A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást a lakóházban – a rendőrség eljárást indított
Fotó: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Denisa Saková belügyminiszter a helyszínen elmondta, minden bizonnyal az okozhatta a robbanást, hogy a lakóház liftaknája megtelt gázzal. Az előzetes információk szerint a robbanás a 9. emeleten történhetett, majd a lángok elértek a 12. emeletig.

A belügyminiszter elmondta, az oltási munkálatokat nehezíti az erős szél, a helikopterekkel pedig az ónos eső miatt akartak problémáik.

Peter Pellegrini kormányfő a válságstáb ülése után közölte, hétfőn egymillió eurót kap Eperjes városa a kormányfői rezervából

Eperjes önkormányzata számlaszámot tett közzé, amelyre pénzt lehet utalni a Munkácsi (Mukačevská) utcai ház lakóinak megsegítésére. A számlaszám: SK90 7500 0000 0040 0859 1229., azonosító szám (variabilný symbol): 6122019. Zuzana Čaputová államfő máris jelezte, hogy ötezer eurót utalt a számlára.

Az aktuális információk szerint az eperjesi panelházban történt gázrobbanásnak továbbra is 5 halálos áldozata és 39 sérülje van. Közülük kilencet az eperjesi kórházba szállítottak. Andrea Kalavská egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a sérültek közül senki nincs életveszélyben.

„Az elmúlt évtized talán legnagyobb ilyen típusú szerencsétlenségének a helyszínén vagyunk. A parancsnok hosszas tűzoltói tevékenysége alatt nem élt meg ilyen tűzesetet”

jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő.

Pellegrini szerint az áldozatok száma még nőhet, a felsőbb szintek ugyanis még mindig lángokban állnak, és ezek egyelőre a tűzoltóknak is hozzáférhetetlenek. Várhatóan a munkálatok a reggeli órákig fognak tartani.

„Hatalmas tragédia történt, folyamatosan tárgyalunk arról, milyen segítséget nyújtunk a ház lakóinak” – tette hozzá a miniszterelnök.

A város polgármestere, Andrea Turčanová megköszönte a robbanás érintettjeinek nyújtott anyagi támogatásokat, a ruhákat és az ételt, majd egyúttal felhívták az emberek figyelmét, több tárgyi adományra nincs szükség, a számlaszám azonban továbbra is működik.

„Óriási problémát jelent, hogy leszakadtak a lépcsők. A tűzoltók ezért csak kívülről tudnak bejutni a lakásokba, és ebben a pillanatban sajnos senki sem tudja megmondani, hogy összesen hányan veszíthették életüket ebben a szörnyű tragédiában” – jelentette ki a robbanás helyszínén Pellegrini, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Denisa Saková belügyminiszter közölte, hogy legalább ötven tűzoltóautó és mentőautó vett részt a mentésben, több mint száz rendőr van a helyszínen. Mint mondta, nagyon nehéz és bonyolult mentési munkáról van szó. A leszakadt lépcsők miatt nem lehet bejutni a lakásokba és a tűzoltódarukról is nehéz az oltás.

A tűzoltóság közlése szerint több tűzfészket már sikerült eloltani, a többit igyekeznek lokalizálni. „A legfelső négy emeleten teljesen kiégtek a helyiségek. Az oltást a tűzoltódarukról végezzük” - tette közzé a közösségi hálón az országos tűzoltó-parancsnokság.

A rendőrség az esti órákban közölte, általános veszélyeztetés gyanújával indítottak eljárást.

Az eperjesi lakótömbben történt gázrobbanás eddig öt halálos áldozatot követelt, és több mint negyvenen sérültek meg. A robbanás a 12 szintes épület egyik lakásában történhetett 12.15 körül. Andrea Turčanová, a város polgármestere 12.35-kor rendkívüli állapotot hirdetett.

Kapcsolódó cikkek:
Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén
Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban

Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

Még mindig ég a lakóház, Pellegrini szerint az utóbbi 10 évben ez a legnagyobb ilyen szerencsétlenség (VIDEÓ)

(TASR/DenníkN/para)