Likvidáló hatású lesz az önkormányzatokra nézve Matovič inflációellenes csomagja, figyelmeztet az SaS

2022. június 20. - 14:11 | Belföld

Az elnöki vétó megtörése az inflációellenes csomag esetében likvidáló hatással lesz az önkormányzatok működésére – hangsúlyozták az SaS képviselői a hétfői sajtótájékoztatón, és egyúttal arra kérték a koalíciós képviselőket, hogy ne szavazzanak a vétó megtörése mellett.

Likvidáló hatású lesz az önkormányzatokra nézve Matovič inflációellenes csomagja, figyelmeztet az SaS
Fotó: TASR

Richard Sulík, az SaS elnöke megismételte a liberálisok fenntartásait, amelyek az önkormányzatok gazdaságára gyakorolt ​​hatást érintik. "Figyelmeztetni szeretnénk a képviselőket, elsősorban a polgármestereket, hogy a vétó megtörésére való szavazással, ami félmilliárd eurós kiesést jelent az önkormányzatoknak, kárt okoznak a községeiknek, városaiknak és megyéiknek” – figyelmeztetett a gazdaságügyi miniszter.

Megerősítette, hogy az SaS a plenáris ülésen nem szavazta meg a javaslat egészét. A köztársasági elnök fenntartásaival kiegészítve támogatnák a jogszabályt, de azt látják a legjobb megoldásnak, ha a törvény nem menne át, hanem megfelelő módon el lehetne ismét készíteni.

Az SaS képviselői pontosították az inflációellenes csomag önkormányzati költségvetésre gyakorolt ​​lehetséges hatását. „Egész biztosan redukálnunk kellene a szolgáltatásokat, beleértve a szociális területet is, valamint emelnünk kellene bizonyos díjakat, például a középiskolai kollégiumokban” – figyelmeztetett Juraj Droba, a Pozsony Megyei Önkormányzat elnöke.

Marek Hattas, Nyitra polgármestere hozzátette, hogy a bevételek csökkenése gyakorlatilag leállítja a sportra és a kultúrára fordított kiadásokat, valamint a beruházási terveket és veszélyezteti az uniós projektek megvalósulását. „Az önkormányzatoknak nem lesz pénzük a társfinanszírozásra” – emelte ki.


(TASR)