Lipšic hamis tanúzással vádolja Norbert Bödört

2020. január 21. - 08:22 | Belföld

A Kuciak-család jogi képviselője, Daniel Lipšic meg van róla győződve, hogy Norbert Bödör nyitrai vállalkozó ellen büntetőeljárást kell indítani hamis tanúzás miatt.

Lipšic hamis tanúzással vádolja Norbert Bödört
Norbert Bödör (Fotó: Paraméter)

Bödör hétfőn tett vallomást a Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt. Tagadta, hogy hozzájutott volna bármilyen információhoz a Kuciak-gyilkosság ügyében indított vizsgálattal összefüggésben.

„Egyértelmű, hogy a vallomása a legkisebb mértékben sincs összhangban a Marian Kočnerrel folytatott kommunikációja tartalmával. Alapjában véve minden egyes kérdésre úgy válaszolt, hogy ez nem így történt, vagy hogy nem emlékszik. A kommunikáció tartalma egyértelmű, és több bizonyíték is alátámasztotta a hitelességét”

- mondta Lipšic az újságíróknak. Hozzátette: mindenkinek, Bödört is beleértve, számolnia kell a büntetőjogi felelősségre vonással, ha kitartóan hazudik a bíróságon.

A speciális ügyész szerint hamis tanúzás ügyében csak azután kellene büntetőeljárást indítani, miután jogerős ítéletet hirdettek abban az ügyben, amelynek a tárgyalásán elhangzott a hamis tanúvallomás.

Bödör hétfőn a bíróság előtt elutasította, hogy bármilyen módon részt vett volna az újságírók megfigyelésében. Azt nem tagadta, hogy az újságíró-gyilkosság után találkozott Peter Tóth volt titkosrendőrrel, aki arra kérte őt, hogy segítsen a letartóztatott Marian Kočnernak. Bödör nem tudta megmondani, Tóth miért éppen tőle kért segítséget.

Arra a kérdésre, vajon honnan tudott arról, hogy le fogják tartóztatni a feltételezett elkövetőket, ahogy azt Tóth állította, a vállalkozó kijelentette: a gyilkosság elkövetőinek letartóztatásáról nyíltan beszéltek a pozsonyi kávéházakban és éttermekben. Egyben elutasította, hogy hozzájutott volna a nyomozati aktákból származó információkhoz. Szerinte Tóth hazudott a bíróságon.


(TASR)