Lipšic lehet, hogy vállalná a Főügyészség vagy a Speciális Ügyészi Hivatal vezetését

2020. szeptember 4. - 16:43 | Belföld

Daniel Lipšic ügyvéd fontolgatja, hogy elfogadja a jelöltséget a Főügyészség (GP) vagy a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) élére. Ezt megerősítette Braňo Závodský élő műsorában, az Expres Rádióban. Elmondása szerint ez egy vissza nem térő lehetőség az igazságosság helyreállítására.

Lipšic lehet, hogy vállalná a Főügyészség vagy a Speciális Ügyészi Hivatal vezetését
Fotó: TASR

„Még nem döntöttem, de fontolóra veszem a jelöltséget, mert úgy gondolom, hogy harminc év óta talán először van arra lehetőség Szlovákiában, hogy előrébb lépjen az igazságszolgáltatás, és bíróság elé állítsanak sok olyan embert, akik még mindig azt hiszik, hogy a törvények fölött állnak" - mondta.

A parlament - Zuzana Čaputová államfő észrevételeivel - a héten fogadta el az ügyészségről szóló törvény módosítását. Az elnök eredetileg megvétózta a tervezetet. Bővült azok köre, akik a főügyészi posztra pályázhatnak, a nem ügyészként dolgozók is indulhatnak a pozícióért. Már nem csak a Főügyészség ügyésze lehet különleges ügyész. A főügyész és a különleges ügyész a hivatali idő lejárta vagy a pozíció megszűnése után is a Főügyészség ügyésze maradhat.

Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök elmondta, a koalícióban még nincs megállapodás egy konkrét személyről. Hozzátette, a koalíció egyik pártjának részéről sem látja az igyekezetet, hogy előkészítsék az utat egy adott jelölt számára. Az államfő azt mondta, az új főügyésznek szakmailag felkészültnek kell lennie, és egyértelműnek kell lennie a politikai függetlenségének is.


TASR