Lipšic: Marian Kočner ellen tovább folyik a büntetőeljárás

2019. augusztus 9. - 21:07 | Belföld
Lipšic: Marian Kočner ellen tovább folyik a büntetőeljárás
-illusztráció- (Fotó: TASR/Martin Baumann)

A jogász szerint a főügyész a rendkívüli jogorvoslat eszközével egy eljárási hibát javított ki.

„A védelem kérvényezte a nyomozó eljárásának felülvizsgálatát. Erről a kérvényről az ügyésznek még azelőtt kellett volna döntenie, hogy elutasította a büntetőeljárás indítása elleni panaszbeadványt”

– magyarázta Lipšic. Hozzátette: Marian Kočner terhelt ellen Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tovább folyik az eljárás. Lipšic szerint a főügyész döntésének egyáltalán semmilyen hatása nincs a nyomozás menetére, gyorsaságára vagy a bizonyítási eljárásra.

A Főügyészség határozata értelmében a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének újra döntenie kell Marian K. panaszbeadványáról. A büntetőeljárást megerősítheti, vagy a panaszbeadványnak eleget téve meg is szüntetheti azt. Ezt Peter Kováč docens, büntetőjogi szakértő nyilatkozta a TASR hírügynökségnek.

Lipšic szerint a Speciális Ügyészi Hivatal a jövő hét folyamán tájékoztatni fog a nyomozás menetéről.

„Továbbra is érvényes, hogy a nyomozást rövid időn belül le akarják zárni”

– tette hozzá.

Jaromír Čižnár főügyész semmissé nyilvánította a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének határozatát, aki korábban elvetette Marian K. vállalkozó panaszát. Utóbbi a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása ügyében indított büntetőeljárás ellen tiltakozott. Erről a vállalkozó ügyvédje, Marek Para tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken.

TASR