Lipšic nem ijedt meg Fico kijelentéseitől: „Sosem menekülnék el semmilyen harc elől, és nem is fogok”

2023. október 3. - 14:53 | Belföld

Daniel Lipšic speciális ügyész elfogadhatatlannak tartja a politikai hatalom támadásait a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei ellen.

Lipšic nem ijedt meg Fico kijelentéseitől: „Sosem menekülnék el semmilyen harc elől, és nem is fogok”
Daniel Lipšic (Fotó: TASR - Jaroslav Novák)

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a politikai hatalom fenyegesse az igazságügyi szervek tagjait” – mondta Robert Fico (Smer) bírálatára reagálva, majd nyomatékosította, hogy 2020 óta magas rangú személyek ellen is indítottak eljárást, és több tucatnyiuk ügyében jogerős ítéletet hoztak.

Rámutatott, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei 90 százalékos hatékonysággal dolgoznak a bíróságokon. „Hála nekik számos, szervezett bűnözéssel, gazdasági bűncselekménnyel és előre eltervezett gyilkossággal kapcsolatos ügyben született ítélet” – tette hozzá.

Lipšic szerint a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei az igazságért és a törvény előtti egyenlőségért harcolnak annak ellenére, hogy „támadják, bírálják, lejáratják és fenyegetik őket”. Rámutatott, hogy korábban bizonyos befolyásos személyeket érintő ügyekben nem indíthattak eljárást.

Lipšic kijelentette, hogy az új kormány színrelépésével nem tervezi távozását a funkciójából. „Sosem menekülnék el semmilyen harc elől, és nem is fogok” – mondta a speciális ügyész.

Daniel Lipšic azt követően hívott össze sajtótájékoztatót, hogy Robert Fico kijelentette: a választások után kész személyi változásokat eszközölni a bűnüldöző szerveknél. Konkrétan kijelentette, hogy Lipšic mellett Hamran István országos rendőrfőkapitánynak és egyes ügyészeknek is távozniuk kell.


TASR/para