Lipšic szerint manipulált felvételek alapján támadták az ügyészeket

2023. november 15. - 15:43 | Belföld

A rendőrség kriminalisztikai osztályának szakértői véleménye igazolja, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei politikai személyek válogatás nélküli támadásainak az áldozatává váltak manipulált hangfelvételek által – nyilatkozta Daniel Lipšic speciális ügyész szerdai sajtótájékoztatóján.

Lipšic szerint manipulált felvételek alapján támadták az ügyészeket
Fotó: TASR

Közlése szerint a szakértői vélemény egy hangfelvételről szól, amely alapján Robert Fico (Smer) jogellenes gyakorlatok alkalmazásával gyanúsította meg Ondrej Repát és Michal Šúreket, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészeit Marián Kučerka egykori rendőr ügyében.

Lipšic szerint a szakértői vélemény egyértelműen igazolja, hogy a felvételt, illetve a felvétel bemutatott részét manipulálták, meghamisították.

A speciális ügyész szerint a felvétel legalább két különböző hangfelvételből lett összerakva, és számos ponton vitatott elemeket jegyeztek fel, köztük a felvétel jellegének változását illetően, de eltérő hangerőszinteket is, amelyek különféle rögzítési feltételeket jelenthetnek. Ő maga viszont valószínűbbnek tartja, hogy ebben az esetben a felvétel elkészítését követően szerkesztésre, beavatkozásra került sor.

Kijelentette továbbá, hogy a hangfelvétellel kapcsolatos szakértői véleményt mindkét érintett ügyész beleegyezésével hozták nyilvánosságra. Lipšic megismételte, hogy az ügyészek elleni, hazugságon és koholt felvételen alapuló támadásokat a jogállamiság bármely képzeletbeli határa átlépésének tartja.


TASR/para