Lipšic: Több vezeklő tanúnál ragaszkodni fogunk a letöltendő szabadságvesztéshez

2021. szeptember 10. - 15:53 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal ragaszkodni fog ahhoz, hogy a bíróság ténylegesen letöltendő szabadságvesztést szabjon ki több olyan vádlottra is, akik együttműködnek a hatóságokkal - jelentette ki Daniel Lipšic speciális ügyész pénteken, a parlament alkotmányjogi bizottságának ülésén.

Lipšic: Több vezeklő tanúnál ragaszkodni fogunk a letöltendő szabadságvesztéshez
Fotó: TASR

Visszautasította, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal előzetesen megszüntetné az ügynevezett vezeklő tanúk elleni eljárásokat. „Nem tudok róla, hogy gyakran alkalmaztuk volna ezt a lehetőséget az együttműködő vádlottak esetében” - hangsúlyozta.

Lipšic kulcsfontosságúnak nevezte e vádlottak szerepét egyes bűncselekmények felderítésében, különösen a kenőpénzek átvételét illetően. Azt is hangsúlyozta, amikor a vizsgálati fogság elrendeléséről dönt a bíróság, figyelembe veszi, hogy mennyire megbízható a hatóságokkal együttműködő vádlott.

Lipšic korlátozná a főügyész jogát, amellyel megszüntetheti az ügyész jogerős határozatát, illetve a rendőrségi nyomozók előkészítő eljárás során hozott döntését. „A vádlott bűnösségéről és büntetéséről a bíróságnak kell döntenie, nem az ügyésznek vagy a főügyésznek” - érvelt Lipšic.


TASR