A Liptószentmiklós közelében élő családnak a vakáció után már nem volt hova hazatérni, a katasztrófa után otthon nélkül maradtak

2021. július 11. - 15:26 | Régió

Ján Čatloch (33) és családja elvesztette mindenét. Múlt héten leégett a Konszka (Konská, Zsolnai kerületben, Liptószentmiklósi járás) községben lévő otthonuk.

A Liptószentmiklós közelében élő családnak a vakáció után már nem volt hova hazatérni, a katasztrófa után otthon nélkül maradtak
Fotók: čas.sk

Nem maradt semmijük, még tető sem a fejük felett. Ruházat és pénz nélkül maradtak. Egyik napról a másikra hajléktalanokká váltak. A barátjuk, Michal (40) nyújtott nekik segítő kezet, valamint a község polgármestere és a falu lakosai egyaránt. Mindenki összefogott, hogy támogatni tudják a családot ebben a nehéz helyzetben.

Konszká községe valamivel több mint kétszáz lakossal rendelkezik. Ján Čatloch itt töltötte gyermekkora nagy részét a nagymamájánál, és mindig arra vágyott, hogy majd egyszer ott fog élni. Négy évvel ezelőtt ez a vágya megvalósult, feleségével, Tatianaval itt építették fel közös otthonukat.

„Mindig is erre vágytam. Panellakásban éltünk, de mindig vonzott ez a község. Nagy erőfeszítések árán és sok szerencsével sikerült itt építenünk egy házat, amit most elveszítettünk. Ahogyan minden mást, ami benne volt. Már sírni sem tudok. Még mindig nem hiszem el”

– mondta Ján.

„Nem voltam otthon, délben hívott a barátom, hogy ég a házam. Először azt hittem, hogy csak tréfál, de hamar rájöttem, hogy komolyan beszél. Mikor odaértem a házhoz, már ott voltak a tűzoltók, az egész ház lángokban állt. Nem tudom, mi történt, új ház volt…” – mesélte el a történteket.

„A feleségem és a lányom kirándulni voltak. Minden erőmet össze kellett szednem, hogy felhívjam őket és elmondjam, nem tudnak hova hazajönni”

– folytatta.

„Beértem a faluba és füstöt láttam. Csodálkoztam, hogy ebben a melegben, pont délben valaki tüzel. De nem kéményből jött a füst. A barátom háza égett. A legnehezebb és legborzasztóbb telefonhívásom volt, még akkor is, ha csak alig 10 másodpercig tartott. Csak annyit mondtam:

Jano, ég a házad!

Nem hitt nekem. Még egyszer elmondtam neki, majd letette a telefont. Hívnom kellett a tűzoltókat és a polgármestert” – mondta el Michal.

Bíztató szavakat mondott a barázjának: „Ne félj, jó barátaid vannak. Nem hagynak egyedül, mindannyian segítünk”. A polgármester is csatlakozott a nehéz kihíváshoz.

„Kétszáz ember él nálunk, olyanok vagyunk mint egy család. Brigádokat szervezünk és már egy számlaszámot is létrehoztam, amire gyűjtést szervezünk. A községben élők közül senki sem marad tétlen, mindenki segítő kezet nyújt”

– fűzte hozzá a polgármester, Miroslav Kamhal.

Hogy mi okozta a tüzet, azt egyelőre a tűzoltók sem tudják. Ján háza biztosítva volt, mivel hitelt vett fel rá. Hogy a biztosításból marad-e némi pénzük az új ház felépítésére, csak a biztosító társaság értékelése után fogja megtudni. Ma már azonban tudja, hogy számíthat a közeli hozzátartozói és barátai segítségére.

(čas.sk)