A litvániai járatoknak el kell kerülniük Fehéroroszországot

2021. május 24. - 17:19 | Külföld

A Litvániából induló és oda érkező repülőgépeknek mostantól el kell kerülniük Fehéroroszország légterét - jelentette be a balti ország közlekedési minisztere hétfőn, egy nappal azután, hogy Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

"Tilos olyan járatokat indítani vagy fogadni a litván repülőtereken, amelyek a fehérorosz légtéren keresztül repülnek" - szögezte le Marius Skuodis a vilniusi kormányülést követően.

Tájékoztatása szerint az intézkedés kedden hajnali 3 órakor lép életbe, ugyanakkor több légitársaság, a LOT, a Wizz Air és az airBaltic már eddig is, önkéntesen elkerülte a fehérorosz légteret.

A litván kormány azt tanácsolta az ország állampolgárainak, hogy ne utazzanak a szomszédos Fehéroroszországba, ha pedig már ott vannak, akkor mielőbb távozzanak. Gabrielius Landsbergis külügyminiszter szerint a vasárnapi incidens azt mutatja, hogy romlik a biztonsági helyzet a térségben.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő később közölte, hogy az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján javaslatot fog tenni a közösség országai, valamint Fehéroroszország közötti járatok felfüggesztésére, amíg Minszk szabadon nem bocsátja a Ryanair gépén letartóztatott Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

"Annak érdekében, hogy világos választ adjunk az állami terrorcselekményre, javasolni fogom az Európai Tanács mai ülésén, hogy állítsanak le minden járatot Fehéroroszország és az Európai Unió között, amíg el nem engedik ezt a fiatalembert" - mondta.


MTI