A lockdown mellett 90 napra újra veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

2021. november 24. - 17:29 | Belföld

Ma éjféltől kezdődően 90 napon át veszélyhelyzet lesz érvényben Szlovákiában. Erről Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök tájékoztatott.

A lockdown mellett 90 napra újra veszélyhelyzetet hirdetett a kormány
Illusztrációs felvétel (TASR)

Csütörtöktől életbe lép a kéthetes lockdown is. Minderről a kormány a szerdai ülésén határozott.

A kijárási tilalom csütörtöktől (november 25.) lesz érvényben, kivételt az 1:00 és 5:00 óra közti idő képez.

A kormány több kivételt is jóváhagyott a kijárási tilalom alól – magyarázta Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter. A kivételek közé tartozik az alapvető szükségletek vásárlása a legközelebbi üzletben (élelmiszer, gyógyszer, drogéria, lábbeli, takarmány, üzemanyag, újságok). Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, biztosító, autószerelő, mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz, fürdők egészségügyi problémák esetén). A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást.

A tilalom nem vonatkozik a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem. A gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. Engedélyezett lesz a kutya- és macskasétáltatás is, ez esetben a lakhelyünktől legfeljebb 500 méterre távolodhatunk el.

A kijárási tilalom nem vonatkozik az egészségügyi ellátásra vagy a közeli személy gondozása céljából történő utazásra. Kivétel vonatkozik a temetésre, a házasságkötésre és a keresztelőre is.

„Egy közösségként kell összefognunk. A helyzet súlyos“

– mondta a kormányfő.

Szlovákiában legutóbb tavaly október 1-jétől idén május 14-ig volt érvényben veszélyhelyzet.

TASR