Lógatni kezdik a politikusok a lábukat, a miniszterek nyaralása jót tehet a kormány működésének

2022. július 4. - 13:50 | Belföld

Itt van július első hétfője, és mivel a parlament a nyárra bezárta kapuit, a politikusaink lassan szétszélednek. Éppen jókor, mert a kormánykoalíción belül már egészen kiéleződött a helyzet. Főleg az OĽaNO-s exkormányfő, Igor Matovič, és Richard Sulík SaS-es gazdasági miniszter bajsza ért össze, és a pengeváltásaik után még egy bocsánatkérés is elhangzott, de pártszinten meg a Sme rodinánal nehéz megtalálni a közös hangot. Éppen itt az ideje, hogy ahányan vannak, kiruccanjanak valahova, és lehűtsék a fejüket. Hátha jobban fog menni a közös kormányzás.

Lógatni kezdik a politikusok a lábukat, a miniszterek nyaralása jót tehet a kormány működésének
Fotó: TASR

A Cas.sk portálnak a gazdasági tárca vezetője elmondta, idén az SaS párt vezetője nem tervez szabadságolást, de ha a bokros teendői lehetővé teszik, pár nap aktív pihenést bevállalna. Ezúttal azonban a hegyek közötti túrázást lecserélné egy kerékpártúrára, amin a barátaival venne részt. Így vagy úgy, lassan formába kell lendülnie a miniszternek, hiszen a pártja továbbra sem vesz részt a koalíciós tanács ülésein, és pár nap múlva dönt arról, hogy hogyan folytatódhat a négypárti együttműködés. A pártelnök, enyhén szólva egyáltalán nem elégedett a koalíción belüli viszonyokkal.

Ugyanez érvényes a pártjabeli képviselőre, Jana Bittó Cigánikovára is, aki a liberálisok egyik parlamenti megmondóembere. Ő volt az aki május elején annyira begorombult a szintén koalíciós Sme rodina pártra, mert Boris Kollárék nem szavazták meg Robert Fico kiadatását a bíróságnak, hogy arra buzdította Igor Matovič pénzügyminisztert, a házelnök tömörülése nélkül tervezzék a koalíció jövőjét. Erre mondta Kollár azt, hogy nélkülük nem jön ki a matek, nincs többsége a koalíció maradékának, ezért C igániková inkább látogasson el egy játékboltba, vegyen ott egy színes számológépet, mert fejből még a képviselők szavazatait sem tudja megszámolni.

Cigániková a spanyolországi Mallorcán meríthet újabb erőt a közös kormányzáshoz. A Baleár-szigetekre azért jár rendszeresen a politikus, mert a férjének az apja éppen ott él. Tehát amolyan családlátogatással kötik össze a pihenést, vagy fordítva.

A mostanság a szlovák légtér védelmével foglalkozó védelmi miniszter, az OĽaNO-s Jaroslav Naď visszafogott programot tervezett a nyárra. Egyelőre a külföldnek hátat fordít, itthon marad, legfeljebb a szüleit látogatja meg a bájos Selmecbányán. Remélhetőleg itt lesz ideje átgondolni, a Sme rodina minek okoskodik annyit a választási időszak lerövidítéséről, amit személy szerint ő teljesen értelmetlennek tart.

A legkisebb koalíciós párt, a Za ľudí első emberére is ráfér egy kis pihenés, hiszen pár napja az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes véletlenül megmutatta a nagyvilágnak a laptopjára ragasztott jelszavát. Veronika Remišová azt nyilatkozta a szlovák bulvárlapnak, hogy ő a szlovák hegyek szerelmese, ezért most nyáron egy hazai gerinctúrát vállalna be, meg a gyermekeivel egy kis sátorozást.

A szlovák kormányfő azt mondja, hogy eleget dolgozott ahhoz az egész évben, hogy most megszavazzon magának egy kis családi kirándulást. Hegerék a tengerhez mennének, és ha az ideje engedi, akkor a szlovák hegyek felé veszik az irányt.

Eduard Hegernek tényleg akadt tennivalója: az elmúlt időszakban alapból volt mit kezelni - covidos őrület, putyini háború - ráadásul a koalíciója két dudását - Matovičot és Sulíkot - is meg kellett fékeznie. Ennek kapcsán már jelezte is, hogy ismertette azt a tervezetet a politikai partnereinek, amellyel megreformálná a koalíciós tanács működését. Szerinte meg kell mutatni a polgároknak, hogy egy demokratikus kormány képes eredményesen kitölteni a választási megbízatás teljes időszakát. Mindenestre az jó "félévzárás", hogy pénteken egy 1,2 milliárd eurós befektetésről beszélhetett a kabinet két rivalizáló minisztere, akikre pillantva a békebíró Hegert büszkeség tölti el.

(a Cas.sk cikke alapján)