"Lógni fognak a székelyek" – mondta a román miniszterelnök

Mihai Tudose román miniszterelnök száján ez a kijelentés egy szerda esti tévéműsorban csúszott ki – így fejezte ki véleményét azzal kapcsolatban, hogy a romániai magyar politikai pártok autonómiával kapcsolatos elképzeléseikről írtak alá egy nyilatkozatot – írja a transindex.ro.

"Lógni fognak a székelyek" – mondta a román miniszterelnök
Fotó: TASR/AP

Tudose szerint az autonómiával kapcsolatos követelések folytonos harcot generálnak, és „hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet...” – jelentette ki határozottan a Realitatea TV műsorában.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint Twitter-üzenetben bocsánatkérést követelt a román miniszterelnöktől  

„A kormányfő egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet” – írta a Twitetren Porcsalmi.

Tudose  a Facebookon reagált a felháboroásra okot adott nyilatkozatának reakciójára. Már higadtabban fogalmazott, de azt határozottan kijelentette, szó sem lehet arról, hogy tárgyaljon Székelyföld autonómiájáról. Tudose nem kért bocsánatot botrányosk kijelentéséért.

"Egy ország miniszterelnöke az ország valamennyi állampolgára iránt felelősséggel tartozik, és nem engedheti meg magának, hogy beálljon a közösség elleni uszítók kórusába" – olvasható a Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnöke által írt, transindex.ro-nak  elküldött állásfoglalásában.  Borboly úgy véli, így nem viselkedhet egy miniszterelnök, s meghívta őt Székelyföldre, hogy alaposan nézzen körül.

Magyarországon az LMP és a Fidesz is reagált Tudose nyilatkozatára. A Fidesz szerint a román miniszeterlnök kijelentései megbocsáthatlanok és elfogadhatatlanok.

Az LMP úgy véli, Tudose nem csupán az erdélyi magyarságot támadta, hanem az összes magyart.

viatransindex.ro