Lopást vizsgál a rendőrség a kriptobányászat kapcsán Nagymegyeren

2023. szeptember 16. - 07:00 | Régió

Egy hónapja fedezték fel a cselekményt, illetve tett feljelentést a nagymegyeri a polgármester az ügyben, de egyelőre a hatóságok is csak tapogatóznak.

Lopást vizsgál a rendőrség a kriptobányászat kapcsán Nagymegyeren
A nagymegyeri poliklinika folyosója. Fotó: Cséfalvay Á. András (archív)

Mint arról a napokban beszámoltunk, augusztus 11-én egy felázás során derült ki, mi folyik a nagymegyeri poliklinika alagsorában. Soóky Marián polgármester a képviselő-testület ülésén számolt be róla, hogy egy augusztusi vihar utáni takarítási munkálatok során fedezték fel a városháza alkalmazottai, hogy a rendelőintézet városi tulajdonú épületének alagsorának egyik helyiségéből fura zajok hallatszanak. A lezárt helyiségben egy számítógépes rendszer volt felépítve, melyet a jelek szerint bitcoin bányászatára használtak. Ez önmagában nem illegális tevékenység, és lényegében arról szól, hogy a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciók ellenőrzéséhez nyújt a háttérben számítógépes kapacitást, amiért cserébe a "bányász" kriptovalutához juthat. Ugyanakkor a rendszerbe kapcsolt eszközökön keresztül meglehetősen magas áramfogyasztással járhat, ha pedig ez egy középületben történik, akkor ahhoz nyilván lopják az áramot.

Érdeklődtünk az ügyben a rendőrségnél, és Mária Linkešová kerületi rendőrszóvivő megerősítette, hogy valóban részben elektromos áram illetéktelen felhasználása ügyében született feljelentés, továbbá amiatt, hogy kiderüljön, pontosan milyen célra is használták a rendelőintézet alagsorában duruzsoló videókártyákat és SIM-kártyát. "Lopás ügyében indult eljárás, a vizsgálat a felderítési szakaszban jár" - szögezte le a szóvivő.

Kockzás Beáta, a városi hivatal vezetője korábban elmondta, hogy kiberbiztonsági incidens nem történt, mivel a felfedezett rendszer nem csatlakozott a városi szerverre, így adatlopás gyanúja nem állt fenn.

(SzT)