Lopott tevék miatt alakult ki összetűzés, több tucatnyian meghaltak

2021. november 25. - 14:58 | Külföld

Legalább harmincöten meghaltak lopott tevék miatt kirobbant összetűzésben a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban - mondták el tisztségviselők csütörtökön.

Lopott tevék miatt alakult ki összetűzés, több tucatnyian meghaltak
Fotó: Pixabay

A november 17-én kezdődött, napokig tartó összecsapásokban ezer otthont romboltak le és tizenhat falu vált a lángok martalékává. Sokan a szomszédos Csádba menekültek az erőszak elől - tájékoztatott Omar Abdelkarím, a térség humanitárius segélyekért felelős illetékese.

Abdelkarím elmondta, hogy több arab törzs tagjai ütköztek össze a hegyvidéki Dzsebel Mún környékén. Hamisz Abdalláh, Nyugat-Dárfúr kormányzója jelezte, hogy katonákat küldtek a térségbe, és sikerült stabilizálni a helyzetet.

Dárfúrban gyakori a konfliktus a területi viták és a víz miatt. A térségben hosszú ideig háború dúlt, amelyben az ENSZ adatai szerint legalább 300 ezren vesztették életüket és 2,5 millióan váltak földönfutóvá.

Közben Szudán fővárosában, Kartúmban csütörtökön ismét ezrek vonultak utcára változást követelve.

Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, az októberben végrehajtott katonai hatalomátvétel vezetője vasárnap jelentette be, hogy visszahelyezik tisztségébe a kormányfői posztjáról elmozdított Abdalla Hamdokot.

MTI

Címkék: összetűzés, halál, teve