A losonci kórház 48, a poprádi 53 alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal

2020. október 16. - 18:25 | Régió

A losonci kórház és rendelőintézet 48 alkalmazottjánál állapították meg a koronavírus-fertőzést. Július Höffer, a kórház igazgatója a TASR-nek elmondta, 14 orvos és 32 nővér van a fertőzöttek között.

„A többi fertőzött is egészségügyi dolgozó. Mindent megtettünk, hogy az alapvető egészségügyi ellátás ne kerüljön veszélybe" - mondta az igazgató.

Elmondása szerint két osztály, a belgyógyászat és az aneszteziológiai részleg dolgozói fertőződtek meg. „Sok munkaerőről van szó, intézkednünk kellett" - mondta Höffer.

Szerinte azonban nem olyan súlyos a helyzet, mint például a bardejovi kórházban, ahol már csak mintegy 100 alkalmazott dolgozik. Hozzátette, a járási válságstáb segítségével hívtak két orvost a losonci kórházba.

Az igazgató azt mondta, vészhelyzetben, amikor nincs elég munkaerő, magánorvosok segítségét is igénybe lehet venni. „Az orvosoknak is szükségük van pihenésre, nem dolgozhatnak megállás nélkül" - hangsúlyozta.

53 fertőzött a poprádi kórház alkalmazottai között

53 koronavírus-fertőzött van a poprádi kórház alkalmazottai között – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Sylvia Galajda, a kórház szóvivője, és hozzátette, 11 orvos, 35 ápolónő és hét mentős tesztje lett pozitív.

A szóvivő közölte, hogy további tíz egészségügyi dolgozó van karanténban. Fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, a teszteredményt várják. A hét elején tíz alkalmazott visszatérhet a munkába, majd később fokozatosan a többiek is.

„Tárgyalunk az egészségügyi szakközépiskolákkal arról, hogy a negyedikesek besegíthetnének a kórházban, de egyelőre nem vettük igénybe a diákok segítségét" - tette hozzá Galajda.


(TASR/para)