Losoncon és Bajmócon is pusztított a madárinfluenza

2017. február 3. - 14:52 | Régió

Losoncon a városi parkban találtak három elpusztult hattyút. Kivizsgáltatták őket, mostanra pedig beigazolódott, hogy madárinfluenza okozta a halálukat.

Losoncon és Bajmócon is pusztított a madárinfluenza
Fotó: TASR

Elena Kováčiková, a Regionális Állat-egészségügyi Intézet igazgatója közölte, hogy először január 29-én jelentettek be két elpusztult hattyút a városi parkban lévő tavon. Január 31-ére lett meg a laboreredmény, mely pozitív lett a H5N8-as vírusra.

Egy nappal később, február elsején újabb tetemet találtak a tavon, amelynél szintén bebizonyosodott a fertőzés. Kováčiková közlése szerint a hattyúk más vadon élő madaraktól fertőződhettek meg, amelyek szintén járnak a tóhoz.

Két gócpontot állapítottak meg a madárinfluenzát illetően Bajmócon (Bojnice). Az egyik esetben egy elpusztult vadkacsánál mutatták ki, amelyet a kastélyárokban találtak meg, a másik esetben pedig egy házi szárnyasokat tenyésztő lakosnál, ahol 19 baromfi pusztult el.

A vadkacsánál január 31-én, a házi szárnyasoknál pedig egy napra rá lett meg a pozitív laboreredmény. Utóbbi esetben a teljes baromfiállományt likvidálni kellett.

Az elrendelt védőkörzet érinti a bajmóci állatkertet, ahol solymárok is tartják a madaraikat. Rájuk is érvényesek az intézkedések, melyek szerint el kell zárniuk a madaraikat a szabadon élő madaraktól, amennyire csak lehet.

(TASR/para)