Lövöldözés volt Bécs belvárosában, többen életüket vesztették - terrortámadásnak minősítették!

2020. november 2. - 21:35 | Külföld

A Kronen Zeitung című osztrák lap szerint lövöldözés volt hétfő este Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult.

Lövöldözés volt Bécs belvárosában, többen életüket vesztették - terrortámadásnak minősítették!
Fotó: TASR/AP

A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket

"Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés" - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A belügyminiszter először azt közölte, hogy a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Az APA osztrák hírügynökség később azt jelentette, hogy egy feltételezett támadó és egy gyalogos vesztette életét. Más sajtóértesülések szerint legalább heten vesztették életüket, köztük egy rendőr.

A belügyminiszter szerint több elkövető lehetett. Felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban. "Ha egy éjszakai szórakozóhelyen vannak, maradjanak annak belső helyiségeiben" - hangsúlyozta.

21 óra 15 perc környékén egy nagy robbanás rázta meg a Schwedenplatz környékét, egy támadó öngyilkos merényletet hajthatott végre.

Nehammer hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan. Az állítólagos túszejtéssel kapcsolatos híreket nem erősítette meg. Nehammer éjfél előtt nem sokkal közölte, hogy továbbra is folyik a hajsza több feltételezett elkövető ellen, akik erősen fel vannak fegyverkezve és veszélyesek.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert - valószínűleg egy rendőrt - találat ért.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van. Egy tettest elfogtak, több feltételezett társa után hajtóvadászat indult.

Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók legalább hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában.

Az incidens este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek az imaházban. Az ausztriai zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, mivel azok akkor már zárva voltak.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével, aki "visszataszító terrortámadásnak" nevezte a történteket. Kurz arról tájékoztatott, hogy a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson.

"Nehéz órákat élünk át köztársaságunkban. Szeretnék köszönetet mondani a biztonsági erők tagjainak, akik kockára teszik az életüket a biztonságunkért. A rendőrség határozottan fog fellépni az elkövetők ellen" - írta a Twitteren.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a "gyáva" tettet, illetve részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Csehország eközben bejelentette, hogy ellenőrzéseket rendelt el az Ausztriával közös határán.

„Bezártak minket a színházba” – helyszíni beszámoló Bécsből

Döme Sándor komáromi fiatalember a Bécs belvárosában lévő Burgtheaterben dolgozik. Az esti terrortámadást követően jelenleg négyszázadmagával a színház foglya.

„Lement az előadás, majd a végén a tapsrend helyett a színházigazgató ment fel a színpadra, és a mit sem sejtő közönségnek bejelentette, mi történt”

– tudtuk meg Döme Sándortól, aki elmondta, minden bejáratnál rendőrautók állnak, az egész környéket légmentesen lezárták és kiürítették.


Fotó: TASR/AP

„Mi itt be vagyunk zárva, körülbelül 400-450 ember. A színházteremben a színészek éppen szóval tartják a közönséget, beszélgetnek velük a megfélemlítésről, a szólásszabadságról. Senki sem sejti, meddig kell itt maradnunk”

– tudtuk meg a helyszínről.

Döme Sándor állítja, a hivatalos közleménnyel ellentétben valószínűleg több áldozata lehet a merényletnek.

„Nem is akartuk elhinni, mi történt. A főnököm, aki a zsinagóga környékén lakik, mutatott egy videót, amin egy fegyveres válogatás nélkül lövi az embereket. Biztos, hogy jóval többen haltak meg, mint amiről eddig hivatalosan tudunk”

– mondta a Paraméternek Döme.


-jéel-/MTI/para