Ľuboš Blaha a kommunisták Szlovák Nemzeti Felkelésben való szerepéről beszélt, Fico pedig ezen fontos ünnep tiszteletére hívta fel a figyelmet

2022. augusztus 29. - 17:19 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) 78. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn Zólyomban az ellenzéki Smer-SD képviselői.

Ľuboš Blaha a kommunisták Szlovák Nemzeti Felkelésben való szerepéről beszélt, Fico pedig ezen fontos ünnep tiszteletére hívta fel a figyelmet
Fotó: Facebook/Smer-SD

Arra szólították fel az embereket, hogy tiszteljék őseiket és azt, amit az országért tettek a fasizmus elleni harcban. Nem feledkeztek meg azonban a jelenlegi kormányzat és az ország helyzetének kritikájáról sem.

"Tisztelni kell a Szlovák Nemzeti Felkelés emlékét"

- mondta Robert Fico, a Smer vezetője. Szerinte tisztelni kell mindazokat, akik nemcsak politikailag álltak a felkelés mögé, hanem azokat is, akik a hegyekbe mentek harcolni.

Nem gondolja azonban, hogy teljesült az Szlovák Nemzeti Felkelés résztvevőinek üzenete. Szerinte az ország nem demokratikus, nem áll ki a politikai pártok pluralizmusa mellett, és arról is beszét, hogy ismét megpróbálják meghiúsítani a népszavazást. Szerinte Szlovákia nem szabad, hiszen nem mindenki mondhatja el a saját véleményét. Azt is tagadja, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén állam lenne, ahol az állampolgárok jól élnének.

"Az értelmetlen és működésképtelen szankciók miatt a legnagyobb áremelkedésnek vagyunk kitéve"

- ​​hangsúlyozta Fico.

Juraj Blanár, a parlament alelnöke az Szlovák Nemzeti Felkelést nemcsak egy nemzet fasizmus elleni legnagyobb felkelésének nevezte Európában, hanem emlékeztetett a Szlovák Köztársaság leendő államának alapjainak lerakására is.

Ľuboš Blaha szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kommunisták alapvető szerepet játszottak a Szlovák Nemzeti Felkelésben, és szerinte a fasizmus a jelenlegi kormányban is kitart, Richard Takáč pedig kijelentette, hogy 78 évvel ezelőtt nem nyugatról, hanem keletről jött a béke az ország számára.

Igor Bratčikov szlovákiai orosz nagykövet is a Smer-SD által szervezett zólyomi ünnepség díszvendége volt. Előadóként felszólalt a fehérorosz nagykövetség képviselője is. Fico azzal indokolta jelenlétüket, hogy meghívták a volt Szovjetunió országainak képviselőit, de az Szlovák Nemzeti Felkelést támogató országok képviselőit is. Az említett kettőn kívül a többiek állítólag elnézést kértek a távolmaradásukért.

A Smer-SD ugyanakkor bírálta, hogy a nyilvánosság nem vehet részt az Szlovák Nemzeti Felkelés ünnepségén Besztercebányán. A bírálatokhoz a parlamenten kívüli pártok, az SNS és a Hlas-SD is csatlakoztak.

"Ha nem akarjuk, hogy a történelem megismétlődjön a maga tragikus formájában, soha ne engedjük, hogy a politikusok kisajátítsák a Szlovák Nemzeti Felkelés ünnepeit"

- jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke a közösségi oldalán.

TASR/para