Ľuboš Blaha tagadja, hogy a politikai rezsimek által elkövetett bűnöket védte volna

2020. július 16. - 16:20 | Belföld

Ľuboš Blaha, az ellenzéki Smer-SD tagja tagadja, hogy védte volna a kommunista rezsimek által elkövetett bűnöket, és bejelentette, jogi lépéseket tesz Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) európai parlamenti képviselő feljelentése miatt.

Ľuboš Blaha tagadja, hogy a politikai rezsimek által elkövetett bűnöket védte volna
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ügyvédje, Robert Kaliňák önkényesnek és jogtalannak tekinti a nyomozó gyanúsítását, amelyben szerinte eljárási hibák vannak.

„Meggyőződésem, hogy a kommunista rezsim sok rosszat, de jó dolgokat is tett"

- mondta Blaha, és kijelentette, elítéli az 1950-es években bevett eljárásokat.

„Nevetséges, hogy azzal gyanúsítják, hogy az 1950-es évek rezsimjét védem, miközben ők maguk úgy viselkednek, mint a sztálinisták az 1950-es években"

- mondta.

Blaha azt gyanítja, a rendőrség a politikai nyomásgyakorlásnak próbál eleget tenni, és azért gyanúsította meg őt, nehogy szembe kerüljön a hatalommal.

„Megvizsgáljuk a jogi lépéseket lehetőségét, mert dehonesztáló, ha azt állítják rólam, hogy bűnösöket védek”

- tette hozzá a képviselő.

Kaliňák, Blaha jogi képviselője a szólásszabadságra hivatkozik. Kaliňák szerint ennek még nagyobb jelentősége van, ha politikai nyilatkozatról van szó, amit az emberi jogok védelméről szóló egyezmény és az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatai is megerősítenek. Kaliňák arra is rámutatott, hol hibázott a nyomozó. A volt belügyminiszter szerint bűncselekménynek nevezi Blaha tettét, anélkül, hogy ezt magyarázattal támasztaná alá.

„Nagyon felületes a gyanúsítás"

- tette hozzá Kaliňák, és azt mondta, hogy az ügyirat nem határozza meg pontosan, milyen bűncselekményeket követett el Blaha. Kaliňák a cseh alkotmánybíróság nyilatkozatára is rámutatott, amely arra figyelmeztet, hogy nem lehet korlátozni és elnyomni a nyilvános vitát.

Holokauszttagadással, a politikai rezsimek által elkövetett bűnök, az emberiség elleni bűncselekmények tagadásával gyanúsította meg Ľuboš Blaha parlamenti képviselőt a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozója. A képviselő ellen Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő tette feljelentést.

TASR

Címkék: Ľuboš Blaha