Ľuboš Machaj lesz a Szlovák Rádió és Televízió vezérigazgatója a következő 5 évben

2022. június 30. - 11:57 | Belföld

Ľuboš Machaj lesz a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezérigazgatója a következő 5 évben, a választás második fordulójában 89 igen szavazatot kapott. Ellenfele, Jaroslav Rezník mindössze 29 igen voksot szerzett. 

Ľuboš Machaj lesz a Szlovák Rádió és Televízió vezérigazgatója a következő 5 évben
Fotó: TASR

Az első fordulóban nem sikerült nyernie Machajnak, de a másodikban 89 igen szavazattal, magabiztosan nyerte el az RTVS vezérigazgatói posztját. Ellenfele, Jaroslav Rezník, az RTVS jelenlegi igazgatója csak 29 igen szavazatot kapott. A parlament 5 évre választotta meg az új igazgatót, a aki augusztus 2-án veszi át az RTVS vezetését.

Nem meglepetés

A szavazáson csak 122 képviselő vett részt, így Machajnak elég lett volna 62 igen szavazat is. Megválasztása nem volt meglepő, mert szerdán, az első fordulóban 67 igent kapott, de akkor az SaS képviselői még Tibor Búzát támogatták. A második forduló előtt az SaS is bejelentette, hogy Machajt támogatja, vagyis a jelölt számíthatott mind a négy koalíciós párt támogatására. Az első fordulóban ugyanis megkapta az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí képviselőinek szavazatait is. A koalícióból szerdán csak Gyimesi György voksolt Jaroslav Rezník jelenlegi igazgatóra.

Ľuboš Machaj is évtizedek óta a médiában dolgozik, az 1990-es években ő alapította az akkor egyik leghallgatottabb rádióadót, a Twistet. Évekig volt a Szlovák Rádió programigazgatója jelenleg is külsős szerződéssel dolgozik az RTVS-nek.

Az RTVS igazgatóválasztására 9 jelölt adta be pályázatát, a parlament médiabizottsága által összeállított szakmai értékelő testület előtt 8-an mutatkozhattak be, mert egy jelölt pályázatát nem fogadták el. A médiabizottságáltal felállított szakmai értékelő testület Machaj és Búza pályázatát értékelte a legjobbra, kettőjüket javasolták az igazgatói posztra. A javaslatuk ugyan nem volt kötelező a képviselők számára, de végül az egyik legjobbra értékelt jelölt győzött.

Machaj a pályázatában nem nagy teret szentelt a kisebbségi műsoroknak. Annyit mondott erről, hogy elsősorban a műsorterjesztés javítását szeretné elérni, emellett a fejlesztési projektje tartalmazza azt is, hogy a televízió 24 órás hírműsorát részben magyar nyelven sugározzák.

Gyimesi inkább nem szavazott

Mivel az első fordulóban Ľuboš Machaj nem szerzett abszolút többséget – 67 szavazatot kapott –, ezért második fordulót tartottak, ahová mellette még Jaroslav Rezník került be 41 szavazattal. Rezník az RTVS jelenlegi vezérigazgatója, őt elsősorban a Smer, a Hlas és néhány korábbi ĽSNS-képviselő támogatta.

Kiállt azonban mellette Gyimesi György (OĽaNO) is, az első fordulóban rá is adta voksát, viszont a második fordulóban már nem szavazott.

Rezník az 1990-es évektől a közmédiában és annak környékén mozgott. A Szlovák Rádió igazgatója a Mečiar-korszakban lett, mielőtt pedig 2017-ben megválasztották az RTVS élére, az állami hírügynökséget, a TASR-t vezette. A 2017-es megválasztásakor a Híd egyes képviselői is őt támogatták.

OĽaNO: a választás megmutatta, hogy két »világ« van, de melyikben él Gyimesi?

A választás eredményével elégedett az OĽaNO. „Bízunk benne, hogy Ľuboš Machaj megválasztásával megszűnik a feszültség az RTVS-ben” – mondta a megválasztás után Michal Sipos, a párt frakcióvezetője. Szerinte a választás eredménye azt mutatja, hogy van értelme a négyes koalíciónak.

„Megmutatkozott a két »világ«, a koalíció és az ellenzék« közti különbség” – mondta Sipos.

Azt nem kommentálta, hogy Gyimesi György OĽaNO-s képviselőként az első fordulóban Jaroslav Rezníkre szavazott. „A mai szavazáson nem vett részt” – emelte ki Sipos, hogy Gyimesi végül a második fordulóban senkire sem adta le voksát.

Kristián Čekovský szerint Machaj megválasztásával megszűnik a politikai nyomás a hírműsorokban.

„Véget ér az a korszak, amikor a hírszolgálatba dezinformációkat erőltettek be a hírekbe, amikor újságírókat bocsátottak el” – mondta Čekovský.

Kiemelte, hogy Machaj egyik fontos célja a hírszolgálat javítása, a dezinformációk visszaszorítása. Úgy véli, hogy a választási folyamat, hogy politikai huzavona nélkül sikerült megválasztani Machajt, azt is bizonyítja, hogy sikerült a választási folyamatot is sikerült megújítani, nyilvánossá tenni. A jelöltek meghallgatása első alkalommal volt nyilvános, a pályázatukat első alkalommal értékelte független szakmai bizottság.

SaS: a legfontosabb feladat a pénzügyi háttér biztosítása lesz

Az SaS is jó eredménynek tartja, hogy a következő ciklusban Ľuboš Machaj vezeti majd a közmédiát.

„Számunkra az a fontos, hogy az RTVS új vezérigazgatójává egy szolid és becsületes jelöltet választottunk – jelentette ki Roman Foltín, a párt parlamenti képviselője. – Bízunk benne, hogy az új igazgatónak sikerül javítani a közmédia színvonalát.”

Az SaS szerint az új igazgató legnehezebb feladata a szükséges pénzügyi háttér biztosítása lesz, mert úgy látják, a közmédia hosszú ideje alulfinanszírozott.

Szövetség: Kár, hogy újat nem tud létrehozni a koalíció

A Szövetség jó eredménynek tartja, hogy a Rezník-korszakot sikerült lezárni, de szerintük nem sikerült érdemi változást elérni Machaj megválasztásával. „Ez a kormánykoalíció mindössze annyira képes, hogy leszámoljon az előző érával, de újat, jobbat létrehozni már képtelen” – mondta Rigó Konrád, a párt Híd Platformjának vezetője. –

Hegeréknek megvolt az esélyük, hogy igazán jobbá tegyék az RTVS-t, a vezérigazgató választásába kevesebb politikát a tévébe több pénzt hozhattak volna. Ezt sem tették meg.”

- lpj -