Lubyovának kell magyarázkodnia a gyanús támogatásokért

Martina Lubyová iskolaügyi miniszter dolga, hogy átlátható módon és érthetően elmagyarázza a médiának és a szakmai közönségnek a kutatásért és fejlesztésekért járó támogatások mechanikáját. Mindezt Peter Pellegrini kormányfő álláspontjából tudhatjuk meg, amelyet Patrícia Macíková, Pellegrini szóvivője közölt a TASR-rel.

Lubyová szerint a fejlesztésért és kutatásért járó támogatásokkal minden rendben volt. „Véleményem szerint minden rendben ment, senki nem hibázott, nem látok rossz szándékot sem a dolog mögött. Folyamatosan figyeljük a fejleményeket" – nyilatkozta Lubyová a kormány szerdai ülése után.

Az Oktatásügyi Minisztérium több mint 33,4 millió eurót osztott ki 30 cégnek kutatásra és fejlesztésre. Branislav Gröhling parlamenti képviselő (SaS) szerint azonban olyan cégek is részesültek a támogatásban, amelyeknek nincs bevételük, sőt, nem is foglalkoznak kutatással, továbbá lakóházban vagy családi házban van a telephelyük és nincs működő honlapjuk. A képviselő arra is rámutatott, hogy sok cég nem szerepel az állami szektor partnereinek jegyzékében (RPVS). Lubyová megerősítette, hogy felszólították a cégeket az utólagos regisztrálásra, amit azok meg is tettek.

TASR