Lučanský Bősön járt: A karantént ne tévesszük össze a háromcsillagos szállódával

2020. március 17. - 14:40 | Régió

A kötelező karantént ne tévesszük össze egy háromcsillagos szállodában való üdüléssel. Ezt Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány jelentette ki azután, hogy kedden meglátogatta a bősi karanténközpontot.

Lučanský Bősön járt: A karantént ne tévesszük össze a háromcsillagos szállódával
Milan Lučasnký országos rendőrfőkapitány (Fotó: TASR)

Itt azokat a külföldről hazaérkező lakosokat helyezték el, akik otthoni környezetben nem abszolválhatják a kötelező, 14 napos karantént. A rendőrfőnök mindenkitől türelmet kért.

„Azért jöttem ide, hogy ellenőrizzem, hogy vannak az emberek, milyen gondokkal küzdenek, és milyen megoldást tudunk biztosítani számukra” – tájékoztatott Lučanský a közösségi hálón közzétett videójában. Elmondása szerint többen támogatásukról biztosították őt, de találkozott elégedetlen állampolgárokkal is. „Ez csak a kezdet. Az első két-három nap még elviselhető, de aztán jön a kabinláz. Igyekszünk kellemesebbé tenni nekik az itt töltött időt. Ivóvizet, ásványvizet, takarókat biztosítunk. Többen panaszkodtak, hogy hideg van, még nem működik teljes hőfokon a fűtőrendszer” – magyarázta Lučanský. A bentlakók naponta háromszor meleg ételt kapnak.

A bősi karanténközpontban elhelyezett lakosok közül többen is rákérdeztek, hogy miért laknak négyen-öten is egy szobában. Lučanský szerint takarékoskodni kell a férőhelyekkel. „Nem téveszthetik össze a kötelező karantént egy háromcsillagos szállodával” – jegyezte meg. Az emberektől türelmet és fegyelmezettséget kért.

A bősi karanténközpontban, amely szombaton (március 14.) nyitotta meg a kapuit, hétfő (március 16.) estig 155 állampolgárt helyeztek el. Megérkezése után minden ügyfélnek elektronikusan kell regisztrálnia, ez az illetékes szervek állandó, online tájékoztatása miatt fontos. A karanténközpontban ingyenesen biztosítanak szállást az ügyfeleknek, az étkezésért napi 13 eurót kell fizetni. Bővebb tájékoztatást a 112-es segélyhívószámon nyújtanak.

Az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kormány több intézkedést is hozott, ezek egyike, hogy minden külföldről hazatérő állampolgárnak 14 napra karanténba kell vonulnia. A belügyi tárca azoknak biztosít szállást a karanténközpontban, akik nem maradhatnak otthoni karanténban, illetve akik állami segítséggel, nagyobb csoportokban térnek haza. Számukra fokozatosan megnyitják a tárca tulajdonában lévő dóvali (Donovaly) és szentiváni (Liptovský Ján) rekreációs objektumokat is. Ha ezek az épületek megtelnének, igénybe vehetik a más minisztériumok tulajdonában lévő épületeket is.

(TASR)