Lučanský családja nem kért a politikusokból, de a főrendőr temetéséből már így is politikai hacacáré lett

2021. január 8. - 14:49 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő részvétnyilvánító levelet írt az elhunyt országos rendőrfőkapitány özvegyének és a helyzetre reagáltak a parlament, valamint a kormány első emberei is. A temetésen becslések szerint 300-400 ember vesz részt Štrba településen.

Lučanský családja nem kért a politikusokból, de a főrendőr temetéséből már így is politikai hacacáré lett
Fotó: TASR

Pénteken délután kezdődött Milan Lučanský néhai rendőrfőkapitány temetési szertartása, aki szilveszter előtt hunyt el, miután a cellájában felakasztotta magát. A DenníkN értesülései szerint az eseményre vagy 300-400 személy látogatott el. A rendőrség a Poprádi járáshoz tartozó község határában ellenőrzi, hogy a temetésre érkezőknek van-e negatív vírustesztje.

Čaputová részvétlevelet továbbított az elhunyt özvegyének, Boris Kollár, a parlament elnöke és Igor Matovič miniszterelnök pedig gyászkoszorúval tisztelegnek a börtönben öngyilkosságot elkövető rendőrfőkapitány emléke előtt, amelyet már elküldtek Štrbába, ahol pénteken délután zajlik az egyházi temetés. A kormányfő egy Facebook-posztban szinte ki is kéri magának, hogy valaki a kormányhivatalban azt nyilatkozta, a miniszterelnök nem juttat el koszorút a gyászszertartásra.

"Normális körülmények között a törvényhozás elnöke, Boris Kollár részt venne Lučanský temetésén" - mondta a házelnök szóvivője, Michaela Jurcová . Ugyanakkor Kollár teljes mértékben tiszteletben tartja az összes hatályos járványügyi előírást és egyúttal a gyászoló család azon óhaját, hogy a temetésre családi körben kerüljön sor.

A család kérése előtt meghajolt a Peter Pellegrini vezette Hlas párt is, amelyiknek a prominens képviselői eredetileg részt vettek volna az eseményen. Most Pellegrini pártelnök és Denisa Saková exbelügyminiszter egy közös videóban róják le kegyeletüket a korrupciós vádak miatt fogva tartott, és szilveszter előtt két nappal öngyilkosságba menekülő főrendőr előtt.

Lučanský temetése napján, azaz ma kitűzték a gyászlobogót a belügyminisztérium és a rendőrfőkapitányság épületeire is. Ez utóbbi épület előtt a DenníkN beszámolója szerint vagy 150 személy gyűlt össze a temetés időpontjakor, ami abból a szempontból érdekes, hogy a járványos óvintézkedések miatt tilos nagyobb számban összeverődni az utcán.

A temetés pénteken 14 órakor kezdődött a Poprádi járáshoz tartozó štrbai Szent András római katolikus templomban.

Mint ismeretes, korrupciós vádak miatt a bíróság december 6-án döntött arról, hogy Lučanskýt vizsgálati fogságba helyezik, mert az exfőrendőr ellen erősebbek voltak a bizonyítékok, mint azt elsőre gondolták.

(TASR/para/DenníkN)

Címkék: Milan Lučanský