Lučanský fegyveramnesztiát vezetne be

2020. július 10. - 14:04 | Belföld

A pisztolyamnesztia hatékony eszköznek bizonyult a fegyveres bűncselekmények tisztázásában. Ezt a TASR-nek Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány nyilatkozta, aki azon a véleményen van, hogy Szlovákiában be kellene jelenteni a negyedik fegyveres amnesztiát.

Lučanský fegyveramnesztiát vezetne be
Milan Lučanský (TASR)

„Statisztikai elemzéseket kell készíteni és ki kell értékelni a korábbi fegyverekkel kapcsolatos amnesztiák következményéit.

Én személy szerint támogatom őket. A korábbi fegyveramnesztiák hatékony eszköznek bizonyultak a fegyverekkel elkövetett bűncselekmények tisztázásában.

Minden egyes leadott fegyver, amelyről tudni, hogy egy bűncselekményben használták, egy lépéssel közelebb visz az ügy megoldásához. Továbbá ez egy nagyon módja az illegálisan tartott fegyverszám csökkentésének” – fejtette ki Lučanský.

A Smer képviselői azt javasolják, hogy idén novembertől egészen 2021 áprilisáig vezessenek be Szlovákiában egy újabb fegyveramnesztiát. A Nemzeti Tanácshoz benyújtották a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását.

Eddig három fegyveres amnesztiára került sor Szlovákiában, amelynek során az állampolgárok csaknem 11 000 fegyvert és több mint 82 000 darab lőszert adtak át a hatóságoknak.

Az utóbbi 2015 májusában ért véget, a második 2010 júniusában, az első pedig 2006-ban.

(sme.sk)