Lučanský felháborodott, a belügyminisztert kellemetlen meglepetés érte a Trošková–Vadala kommunikációval kapcsolatban

2020. május 14. - 13:10 | Belföld

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert kellemetlen meglepetés érte, amikor tudomást szerzett Robert Fico korábbi kormányfői tanácsadója, Mária Trošková és az olasz maffiózó, Antonino Vadala üzeneteinek tartalmáról. Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány felháborodott, amikor megtudta, hogy a nyomozócsoport nem elemeztette ki Vadala telefonját.

Lučanský felháborodott, a belügyminisztert kellemetlen meglepetés érte a Trošková–Vadala kommunikációval kapcsolatban
Fotó: TASR

„Hangsúlyoznom kell, hogy a rendőrség köteles minden egyes gyanút megvizsgálni, függetlenül attól, hogy a bűnügyi irat hol található” – közölte a belügyminiszter a közösségi oldalán.

Mikulec megjegyezte, a Kuciak nyomozócsoporton kívül is vannak egyéb csoportok, amelyek vizsgálják a további bűnügyeket, amelyek ha azt nem is közvetlenül érintik az esetet, de abból következnek.

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány felháborodott, amikor megtudta, hogy a nyomozócsoport nem elemeztette ki Vadala telefonját, amikor 2018-ban őrizetbe vették Szlovákiában Ján Kuciak meggyilkolása után.

„Természetesen egyetértek Roman Mikulec álláspontjával, miszerint a rendőrség köteles minden egyes gyanút megvizsgálni, ezt törvény írja elő” – jelentette ki Lučanský, majd hozzátette, a Vadalánál történt házkutatások során a telefonok nem voltak kellőképp kielemezve.

„Ez azt jelenti, hogy mi 2020-ban nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mi mindent tartalmaznak ezek az adatok” – húzta alá.

Lučanský továbbá bírálta az aktuális nyomozót, aki szerinte nem mérte fel kellőképp a helyzetet és nem kért segítséget az adatfeldolgozáshoz. „Ezért személyesen támogatjuk őt és fokozatosan hozzájutunk az egész Trošková–Vadala kommunikációhoz, amellyel foglalkozni fogunk” – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány.

Mint ismert, a Smer elnökének egykori asszisztense, Mária Trošková akkor is intenzív kapcsolatban volt az olasz maffiózóval, Antonino Vadalával, amikor már az akkori kormányfőnek, Robert Ficónak dolgozott. A Ján Kuciak Oknyomozó Központ megszerezte azokat a beszélgetéseket, amelyek 2014 és 2017 között, Trošková és Vadala közt zajlottak a Threemán és a WhatsAppon keresztül. Az üzenetekben Trošková úgy fogalmazott, nem akart tovább Vadala „fehér lova” lenni.


(TASR)