Lučanský a Trnka-ügyről: Csődöt mondott a koordináció

2020. január 23. - 09:32 | Belföld

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány egyetért Jaromír Čižnár főügyésszel abban, hogy a Dobroslav Trnka volt főügyész elleni büntetőeljárással összefüggésben csődöt mondott a koordináció a nyomozó és a felügyelő ügyész között.

Lučanský a Trnka-ügyről: Csődöt mondott a koordináció
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Hozzáfűzte: ez nem változtat azon a tényen, hogy a nyomozó a büntető törvénykönyvvel összhangban és a legjobb tudása szerint járt el. „Más ügyekkel összefüggésben már jeleztem, hogy kész vagyok megmagyarázni a rendőrség lépéseit, de csak akkor, ha ezáltal nem befolyásolom a nyomozást. Nem jelent számomra gondot az államfő vagy a miniszterelnök tájékoztatása, ha információkra van szükségük a kedélyek lecsillapítása végett. Én döntöm el viszont az illetékes nyomozóval való megbeszélést követően, mit, és hogyan hozok a tudomásukra” – mondta Lučanský.

„Dobroslav Trnka ügyével kapcsolatban annyit mondhatok, hogy a nyomozó kapott az ügyésztől egy határozatot a büntetőeljárás leállításáról. További részleteket egyelőre nem árulok el” – fűzte hozzá.

Trnkát múlt héten vették őrizetbe a NAKA emberei gútori házában. Hivatali hatáskörrel való visszaélés ügyében indult eljárás ellene. A volt főügyészt a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének utasítására már másnap elengedték. Kedden leállították a büntetőeljárást is. Ez azzal a titkos videóval lehetett összefüggésben, amely Trnka és Ján Počiatek egykori pénzügyminiszter párbeszédét rögzíti. A beszélgetés témája a Lemikon-ügy volt.


(TASR/para)