Lučanskýt Sátor Lajosról vallatták, és megszólalt a tízes gyilkosság túlélője is

2019. január 10. - 16:24 | Belföld

Csütörtök reggel tanúként hallgatták ki a Specializált Büntetőbíróságon Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt.

Lučanskýt Sátor Lajosról vallatták, és megszólalt a tízes gyilkosság túlélője is
Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány vallomástételre várva a besztercebányai börtön tárgyalóterme előtt (Fotók: Paraméter)

A rendőrfőnököt a besztercebányai börtön tárgyalótermében zajló csallóközi maffiaperre idézték be, és arról faggatták, milyen körülmények között találkozott 2010-ben Sátor Lajossal, a Dunaszerdahelyen és környékén működő bűnszervezet fejével.

Lučanský nem először beszélt a maffiafőnökkel történő egyeztetéséről, a találkozóról korábban már az RTVS egyik bűnügyi műsorában is beszámolt, és a téma akkor került újra a felszínre, amikor 2018 júniusában országos rendőrfőnöknek nevezték ki.

A rendőrkapitány kihallgatását nagy médiaérdeklődés övezte, számos tévéstáb figyelte szavait a tárgyalóteremben.

„2010 nyarán a feletteseim szóltak, hogy találkozhatnék Sátor Lajossal”

– kezdte ecsetelni a korabeli történéseket Lučanský. Magát a találkozót a vádlottak padján ülő Kádár Krisztián közvetítette, és Észak-Komáromban történt volna, ám Sátorék az utolsó pillanatban – valószínűleg, miután regisztrálták a rendőri jelenlétet a városban – úgy döntöttek, csak Magyarországon volnának hajlandóak nyélbe ütni az egyeztetést.

Az összejövetelre végül a Duna túloldalán, egy dél-komáromi csárdában került sor, pár száz méterre az államhatártól.

A találkozón Lučanskýn és Sátor Lajoson kívül az összekötő, vagyis Kádár Krisztián is részt vett. A rendőrkapitány vallomása során többször is hangsúlyozta: nem lehetett biztos abban, hogy a Sátorként bemutatkozó személy valóban Sátor Lajos, mert a férfi teljesen máshogy nézett ki, mint azokon a fotókon, amelyek akkoriban a rendőrség birtokában voltak.

„Leültünk az asztalhoz, és azt kérdezte, én vagyok-e az, aki Černákékat vizsgálta. Konkrétan azt kérdezte, én intézkedtem-e Miloš Kaštan esetében, aki a Černák-ügyben koronatanú volt. Mondtam, hogy igen, és megkérdeztem, mit akar. Erre előadta, hogy valami hasonlót, mint Kaštan, jelentkezni akar és vallomást tenni, mert már elege van a bújkálásból”

– vallotta Lučanský, aki ezután elmagyarázta a Sátor Lajosként bemutatkozó személynek, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű, mert szervezőként és megrendelőként tartják számon súlyos bűncselekmények kapcsán, és a törvény nem teszi lehetővé, hogy ilyen minőségben koronatanúvá váljon, és hasznot húzzon az alkuból.

A rendőrfőnök – aki akkoriban a Szervezett Bűnözés (ÚBOK) elleni hivatal közép-szlovákiai részlegét vezette – megkérdezte azt is Sátortól, hogy jól meggondolta-e, mit akar, és hogy szabad elhatározásából döntött-e az együttműködés mellett, vagy valaki nyomást gyakorolt rá.

Röviddel ezt követően Kádár felállt az asztaltól – fizetni, vagy WC-re mehetett –, ketten maradtak, és Sátor Lučanskýhoz fordult.

„Azt mondta, mindegy, hogy nyomást gyakorolnak-e rá vagy nem, ha a sajátjai kinyírják“

– idézte fel Lučanský a történteket. A bírósági szenátus elnöke megkérdezte a rendőrkapitányt, hogy Sátor az asztaltól távozó Kádárra gondolhatott-e, amikor arról beszélt, hogy a sajátjai eltehetik láb alól.

„Ezt nem zárhatom ki, de nekem nem volt olyan érzésem, hogy róla beszél, inkább úgy éreztem, nem akarja, hogy Kádár hallja ezt“ – felelte a rendőri vezető.

Annak ellenére, hogy Lučanský állítólag közölte Sátorral, hogy ha fel is adja magát a rendőrségen, akkor is életfogytiglani büntetésre számíthat, a bandavezér hajlott az együttműködésre.

„Igaz, azt is mondta, hogy akármi történhet, a tanúknak nem feltétlenül kell emlékezniük mindenre, és még földrengés is lehet vagy akármi más“

– emlékezett vissza Lučanský.

Aztán a 2010-es választásokat követően a rendőrségi vezetést leváltották, és mivel Lučanský nem élvezte az új főkapitány, Jaroslav Spišiak bizalmát, távozott a rendőrség kötelékéből, és a Sátorral történő együttműködésből nem lett semmi, pár hónap múlva pedig – a vádirat szerint – a Horváth Lehel és Kádár Krisztián Csótfán meggyilkolták bűnözői csoport fejét.

„Ha biztos lettem volna benne, hogy az a személy valóban Sátor Lajos, és később megfelelően alakulnak a körülmények, sor kerülhetett volna az őrizetbe vételére, ma is élhetne, és számos üggyel kapcsolatban tudna vallomást tenni”

– zárta a témát Milan Lučanský.

A találkozón kívül az ügyész csak Boris Drevenák személyéről – aki szintén a maffiaper vádlottja, de ezúttal nem vett részt a tárgyaláson – kérdezte a rendőrkapitányt. Drevenák korábban az ÚBOK nyugat-szlovákiai részlegét vezette, és a vádirat szerint szorosan együttműködött Sátorékkal, éveken keresztül számos értékes információval látta el a bűnszervezetet.

Lučanský elmondta, vele is előfordult, hogy Drevenákot sejtette egy szivárogtatás mögött. Felidézett egy esetet, amikor el akartak kapni egy Dunszerdahelyen bújkáló bűnözőt, aki korábban úgy menekült el, hogy őrizetbe vételét követően kiugrott a rendőrség ablakán. Tudták, hogy a férfi melyik dunaszerdahelyi lakásban bújkál, és mivel az a terület Drevenák hatásköre volt, Lučanský közölte vele, hogy két nap múlva el akarja fogni a személyt.

„Erre Drevenák másnap elhívott, hogy passzé. A gyanúsított már elment onnan“

– jelentette ki Lučanský, és egy további kérdésre válaszolva azt is világossá tette, hogy nem jelentette föl az ügy miatt Drevenákot.

„Operatív munkát végeztem, akkoriban vérdíj volt kitűzve a fejemre, az embernek ilyenkor nincs szüksége további ellenségekre még a rendőrségen belül is“ – magyarázta a helyzetet Milan Lučanský.

Kihallgatása ezzel véget ért, tanúzási díjat nem igényelt, és távozott a tárgyalóteremből.

A civakodásnak véget kell vetni

Az országos rendőrfőkapitányon kívül a bíróság csak egy további tanút hallgatott meg csütörtökön. Ő K. Norbert volt, aki elmondása szerint 1999-ben 10-15 perccel azelőtt távozott a dunaszerdahelyi Fontána étteremből, hogy ott maszkos fegyveresek kivégezték a Pápay-klán tíz tagját.

A tanú közölte: nem volt a lemészárolt bűnszervezet tagja, csak Pápay Tiborral barátkozott.

K. Norbert később – ahogy a Pápay-klán második embere, Écsi Béla is – védett tanúként tett terhelő vallomást Sátor Lajosékra a tízes gyilkosság ügyében. A nagymegyeri férfi az ezredforduló környékén két ellene irányuló, halálos áldozatokat követelő merényletet is túlélt, nem úgy, mint Écsi Béla, akit Sátorék 2003-ban elraboltak és meggyilkoltak.

Kihallgatása közben elmondta azt is, hogy akkoriban védett tanúként az ügyében illetékes rendőrrel, Boris Drevenákkal tartotta a kapcsolatot, és évek múlva tudatosította csak, hogy a zsaru két kapura játszott.

A 2000-es évek második felében aztán egy galántai járásbeli bárban magával Sátor Lajossal is találkozott.

„Nem tudtam, hogy Sátor ott lesz, meglepett. Azt mondta, hogy nem akar megölni, ha akarná, itt helyben megtehetné, de a civakodásnak véget kell vetni“

– reprodukálta a beszélgetést K. Norbert, aki ezen a találkozón szerzett tanúbizonyságot arról, hogy Sátor mindenről tud, amiről annak idején Drevenákkal beszélt.

A tárgyalássorozat februárban folytatódik.

(db)


Korábbi beszámolóink a maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

Elnapolták Horváth Lehel kihallgatását

Ott volt a Fontánában, de nem emlékszik semmire

“Talán azt gondolták, istenek”

MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?

Az albári polgármester sofőrje szervezte meg a Sátor-Trnka csúcstalálkozót

„Azt kiabálta, hogy kinyírja az összeset, és Kádárral kezdi, ő lesz az első!”

Sátor sírva fakadt, Kádár izzadt, egymástól rettegtek

Trnka megúszta, neki nem kell a bíróságon magyarázkodnia Sátor Lajos miatt