Lučanskýt tanúként idézték be a csallóközi maffiaperre

2019. január 8. - 17:50 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság tanúként idézte be Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézetben zajló csallóközi maffiaperre - értesült kedden a Paraméter.

Lučanskýt tanúként idézték be a csallóközi maffiaperre
Milan Lučanský (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A rendőrfőnök kihallgatását a Speciális Ügyészség ügyésze a 2018. januárjában benyújtott vádiratban javasolta, tehát várható volt, hogy Lučanskýt előbb-utóbb kihallgatják az 1999 és 2010 között Sátor Lajos köré szerveződő csallóközi maffia nyolc tagja ellen zajló büntetőper során.

Milan Lučanskýnak csütörtökön, január 10-én kell megjelennie a bíróságon. Azért idézték be, mert korábban az RTVS egyik bűnügyi műsorában elmondta: 2010-ben találkozott az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság felelősének tartott, haláláig az igazságszolgáltatás elől menekülő Sátor Lajossal.

A Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet (Fotó: Paraméter)

Sátor nyolc egykori embere ellen tavaly májusban indult büntetőper, mely során az első számú vádlott, Nagy “Csonti” Zsolt beszélt először arról, hogy Sátor annak érdekében találkozott Lučanskýval - aki akkor a Szervezett Bűnözési Hivatal (ÚBOK) közép-szlovákiai részlegét vezette -, hogy lehetővé váljon visszatérése a mindennapi életbe.

Alig két héttel azután, hogy Csonti a bíróságon kiejtette az exbelügyminiszter Robert Kaliňák által mindig is favorizált rendőri vezető nevét, a Kuciak-gyilkosság után kialakult belpolitikai válság hevében Lučanskýból országos rendőrfőkapitány lett. Az új rendőrfőnök rögtön a legelső sajtótájékoztatóján magyarázkodásra kényszerült a Sátorral történő találkozó miatt. Frissen kinevezett rendőrparancsnokként így nyilatkozott a történtekről:

„Természetesen találkoztam ezzel az emberrel. Ez az ember Sátorként mutatkozott be és lépett föl. Ahogy mondtam, nem volt lehetőségem arról megbizonyosodni, hogy valóban róla van szó, mivel én a Sátor-csoporton soha nem dolgoztam, és tíz évvel ezelőtti fényképek voltak birtokunkban, tudják, nehezen lehet megítélni, hogy 10 év körözés után ő az vagy nem ő az, miközben ráadásul olyan fáma is keringett, hogy plasztikai műtéten is átesett. Nem voltam illetékes szolgálati intézkedés végrehajtására Magyarország területén, sem jogköröm, sem lehetőségeim nem voltak. (...)

Úgy gondolom, mindent megtettem azért, hogy valamilyen információt szerezzek, megbizonyosodjak arról, lehetséges-e, hogy az valóban Sátor, életben van-e, vagy hogy mi áll a találkozó mögött, hogy milyen szándékkal jelentkezik ez a személy, aki Sátorként mutatkozott be. (...)

Tudják... Nemcsak elkövetők ezek az emberek, hanem potenciális áldozattá is válhatnak, ami Sátor esetében is beigazolódott. Ami érdekes információ lehet még önök számára: Sátor csak azért akart velem találkozni, vagyis az a személy, aki Sátorként mutatkozott be – lehet ő volt, vagy valaki a nevében –, olyan tényeket közölt, miszerint valóban életveszélyben van, és Sátor csak azért akar velem találkozni, mert félti az életét. És tudják, ő ugyanúgy egy élőlény, ugyanúgy egy ember, aki rendőrségi védelmet, vagy kihallgatást érdemel, mint az ország bármely más állampolgára.”

Sátor Lajos még a Lučanskýval történő találkozás évében meghalt, egykori emberei, Kádár Krisztián és Horváth Lehel 2010 decemberében gyilkolták meg Csótfán. Míg Horváth beismerte, hogy ő lőtte le az alvilági vezért, Kádár tagadja, hogy ő rendelte volna meg a gyilkosságot. Sátor egyébként nemcsak Lučanskýnál próbálkozott, korábban - 2008-ban - az akkori főügyésszel, Dobroslav Trnkával az albári tónál tárgyalt "visszatérésének" lehetséges körülményeiről.

(db)