Lucia Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

2019. június 19. - 19:54 | Belföld

Lucia Žitňanská független parlamenti képviselő szerint az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben a parlament nem teljesítette a kötelességét. Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője szerint is fennáll annak a veszélye, hogy a jelöltek diszkriminációra hivatkozva keresetet nyújtanak be.

Lucia Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A problémát abban látja, hogy Zuzana Čaputová elnök asszony nem tudná kinevezni a 15 jelölt felét. Alojz Baránik, az SaS képviselője ugyanakkor rámutatott: az elnök asszonynak nem kötelessége kinevezni a megválasztott jelöltek felét, de a parlament kötelessége, hogy kétszer annyi jelölt nevét terjessze az államfő elé, mint ahány bíró hiányzik.

Žitňanská szerint a parlament nem teljesítette alkotmányos kötelességét, amikor nem választotta meg időben a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Azt, hogy Andrej Kiska volt államfő minimális számú bírót nevezett ki, rendkívüli lépésnek nevezte egy olyan nem szokványos helyzetben, amelynek létrejöttéért a parlament a felelős. Hozzátette: a képviselőknek csütörtökön (6. 20.) meg kellene választaniuk a hiányzó hat jelöltet.

Bastrnák a Robert Fico (Smer-SD) pártelnök által említett lehetséges diszkriminációs vádakra reagálva azt mondta, ő is tisztában van ezzel a veszéllyel, és már korábban is figyelmeztetett rá. Hozzátette: a Most-Híd mielőbb meg akarja oldani a jelöltválasztás problémáját.

„Mi szeretnénk választani, ugyanakkor fennáll az említett veszély. Meg kell fontolnunk, mi rosszabb Szlovákiának”

– jelentette ki, utalva rá: egyelőre nem született egyezség a koalíción belül.

A frakcióvezető abban látja a problémát, hogy a hat újabb jelölt megválasztása esetén az elnök asszony előtt tizenöt név lenne, így nem fogja tudni kiválasztani a jelöltek felét.

Baránik ugyanakkor félrevezetőnek nevezte azt az állítást, hogy az elnök asszonynak ki kell neveznie a megválasztott jelöltek felét. Hangsúlyozta: az alkotmány azt írja elő a parlamentnek, hogy a hiányzó bírók kétszeresét válassza meg, ezt a kötelességét azonban a Nemzeti Tanács nem teljesítette. Az ellenzéki politikus szerint a diszkriminációs vád csupán egy kitalált probléma.

„Bárki fordulhat panasszal az Alkotmánybírósághoz, bármilyen helyzetben. Ez csak kifogás”

– tette hozzá.

A csütörtöki, negyedik jelöltválasztással kapcsolatban leszögezte: az ellenzék szavazni fog, és az is egyértelmű, hogy kiket fognak választani. Ugyanakkor nem zárta ki a kompromisszumot abban az esetben, ha a koalíció megszólítja őket.

Fico szerdán ismét felhívta a figyelmet, hogy a parlament által megválasztott, de az elnök asszony által ki nem nevezett alkotmánybírók diszkriminációra hivatkozva keresetet nyújthatnak be. Čaputová elnök asszony kedden kijelentette: az új alkotmánybírókat csak azután fogja kinevezni, hogy az SZK Nemzeti Tanácsa megválasztotta a hiányzó hat jelöltet is. Az államfő ugyanezen a napon fogadta Andrej Dankót (SNS), a parlament elnökét, aki megerősítette, hogy hat jelöltet akar választani. Egyben ésszerű magatartásra szólította fel a koalíciós partnereit.

A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

TASR