Ľudovít Makó kerülhet a Pénzügyi Igazgatóság élére

Ľudovít Makó lehet a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) új elnöke - írja meg nem erősített információkra hivatkozva az Aktuality.sk.

Ľudovít Makó kerülhet a Pénzügyi Igazgatóság élére
Ľudovít Makó (Fotó: TASR)

Makó, aki jelenleg a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalát vezeti, Lenka Wittenbergovát váltaná az igazgatóság elnöki posztján. Wittenbergová a régi elnök, František Imrecze távozását követően, tavaly októberben került kinevezésre.

A Pénzügyi Igazgatóság elnöki székével hírbe hozott Makó nem kommentálja a sajtóértesüléseket, és Ivana Skokanová, a hivatal szóvivője is csupán annyit fűzött hozzá a hírekhez, hogy a Pénzügyi Igazgatóság vezetőségének kinevezésében a pénzügyminiszter kompetens. Az új pénzügyminiszter Ladislav Kamenický lesz, akit várhatóan a mai nap folyamán nevez ki Andrej Kiska államfő.

Makó neve tavaly ősszel keltett nagy sajtóvisszhangot, amikor feljelentést tett Jozef Rajtár (SaS) ellenzéki parlamenti képviselő ellen. Ennek oka az volt, hogy Rajtár a vámhatóság korábbi igazgatóhelyettesével egyetemben azzal gyanúsított meg Makót, hogy a pénzügyesek bűnügyi hivatala szemet huny a befektetési arannyal történő csalások felett. Rajtár fel is szólította az akkori pénzügyminisztert, Peter Kažimírt, hogy váltsa le Makót, akit szerinte a nyitrai nagyvállalkozó, Miroslav Bödör érdekkörébe tartozik.

Makó akkor visszautasította a gyanúsításokat. "Nincs más lehetőségem, mint bírósági úton védekezni a kitalált, minden igazságalapot nélkülöző állítások ellen" - nyilatkozta tavaly Ľudovít Makó.

(para/Aktuality)