Lukasenka elrendelte a biztonsági erők mozgósítását, mert szerinte az ellenzék át akarja venni a hatalmat Fehéroroszországban

2022. szeptember 20. - 20:30 | Külföld

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden elrendelte a biztonsági erők mozgósítását és a törvények szigorítását, hogy "rendet és fegyelmet teremtsen az országban" - közölte a BelTa hírügynökség.

Lukasenka elrendelte a biztonsági erők mozgósítását, mert szerinte az ellenzék át akarja venni a hatalmat Fehéroroszországban
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az államfő az intézkedést a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkárával, Aljakszandr Volfoviccsal tartott megbeszélését követően jelentette be, egyebek között azt állítva, hogy az ellenzék hatalomátvételre készül. Hozzátette, hogy Ukrajnában alakulatokat képeznek ki nemcsak a hatalomátvételre, de arra is, hogy az országot a NATO-blokkhoz csatolják.

"Ismét azzal próbálkoznak, hogy egy új Ukrajnát hozzanak létre itt, Fehéroroszországban. Ezt nem szabad megengedni"

- idézte az államfőt a BelTa.

Lukasenka már korábban is beszélt arról, hogy Ukrajnában külföldre szökött fehérorosz harcosokat képeznek ki fegyveres felkelés kirobbantására a saját hazájukban.

Oroszország február végén átfogó hadműveletet indított Ukrajna ellen, részben szövetségese, Fehéroroszország területéről. A nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen, ezek egy része Fehéroroszországra is kiterjed.

(MTI)