A lustaság is megölhet!

2016. május 4. - 16:36 | Tech

A mozgáshiány hatással van a trombózis kockázatára, a bécsi Orvostudomány Egyetem kutatói egy kis létszámú tanulmányban kimutatták, hogy a keveset mozgó nőknél jelentősen magasabb a vérrögképződést előidéző trombociták termelődése, mint az átlagos vagy nagyon sok mozgást végzők esetében.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a megnövelt mozgás a trombocitatermelődés normalizálódását idézi elő - ehhez két-három hónapon keresztül hetente háromszor maximum 40 perces kitartó mozgás szükséges.

Az Ivo Wolf és Rochus Pokan, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói vezette csoport 62 fiatal nőt vont be tanulmányába, amelyet a Medicine & Science in Sports & Exercise című tudományos folyóiratban tett közzé.

A véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék, a trombociták fokozott termelődése vérrögképződést idézhet elő. Ezek a vérrögök eltömíthetik az ereket, elzárhatják az áramló vér útját a szervekhez életveszélyes állapotot idézve elő.

"Ha a kevés testmozgás a trombociták intenzívebb termelődésével párosul, az hatással van ezen betegség korai fázisának kialakulására" - magyarázta Stefan Heber, a tanulmány vezető szerzője.

"A testmozgás hatása összhangban áll azokkal az epidemológiai adatokkal, amelyek szerint a fizikailag aktív embereknél mintegy 40 százalékkal kisebb a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, mint a mozgáshiányos embereknél - magyarázta Heber.

A tanulmány megállapításai jelentősen hozzájárulhatnak különféle edzésmódszerek és azok intenzitása megelőző hatásainak megítéléséhez. A tombocitaszámlálásra alapuló tanulmányok új lehetőségeket nyitnak a különféle edzésprogramok hatékonyságának közvetlen és rövid távú összehasonlításához a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében - hangsúlyozta Ivo Wolf.

mti/para