Luxusautókon menekülteket szállító embercsempészeket fogott el az Europol Görögországban, Bulgáriában és Magyarországon

2021. július 23. - 12:25 | Külföld

A görög-török határon át az Európai Unió területére érkezett menekülteket luxusautókon szállító szervezett embercsempész csoport negyvenhárom tagját állították elő Görögországban és Bulgáriában, egyet Magyarországon - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Luxusautókon menekülteket szállító embercsempészeket fogott el az Europol Görögországban, Bulgáriában és Magyarországon
Fotó: Europol

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a szervezett bűnözői csoport görög, török, bolgár és grúz nemzetiségű tagjai Georgiában vásárolt luxusautókat használtak a menekültek szállítására a rendőrség megtévesztése érdekében.

A csoport mintegy kétéves működése során 56 alkalommal legkevesebb 443 menekültet juttatott Görögországon át főként Magyarországra. 2000 és 2500 euró közötti összeget kértek tőlük az utaztatásért. Egy esetben a rendőrök elől menekülő, nagy sebességgel közlekedő jármű baleset szenvedett, amelynek következtében az embercsempész sofőr meghalt, 15, köztük a csomagtartóba rejtett bevándorló megsérült.

A csoport felszámolását célzó akciót megelőzően az embercsempészetre használt közel száz luxusautó közül 66-ot lefoglaltak. A művelet során további 25 luxusautót, köztük 15 csúcskategóriás járművet, laptopokat, GPS-eszközöket, táblagépeket, több mint 40 mobiltelefont, száznál is több SIM-kártyát, kriptovaluta bányászatára alkalmas berendezéseket és nagymennyiségű készpénzt foglaltak le.

MTI/Police.hu