Ma kiderül, jön-e a teljes lockdown – mutatjuk, mire számíthatunk

2021. november 24. - 07:58 | Belföld

A szerdai kormányülésen várhatóan döntés születik arról, hogy bevezetik-e a lockdownt, azaz a teljes lezárást az oltottak számára is.

Ma kiderül, jön-e a teljes lockdown – mutatjuk, mire számíthatunk
Fotó: TASR - illusztráció

Kedden Zuzana Čaputová államfő is a teljes lockdownt sürgette, miután Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel a Pozsonyi Egyetemi Kórházba látogattak. A miniszter úgy fogalmazott, elfogadhatatlan és felfoghatatlan, ami a szlovákiai kórházakban jelenleg történik.

Időközben több koalíciós partner is jelezte, hogy támogatja a lezárást. A kedden megjelent egyik lehetséges forgatókönyv szerint három helyett csupán két hétig tarthat a lockdown, az iskolákat nem zárják be országosan, a szigorodó intézkedésekkel kapcsolatban pedig kártérítést kaphatnak bizonyos vállalkozók. Ezek az alapgondolatai annak az előzetes kompromisszumnak, amiben a koalíciós pártok hétfőn este megállapodtak. Az alapok vélhetően nem változnak, a részletek talán még igen.

A DenníkN információi szerint a részleges lockdown részét képezi az éjszakai kijárási tilalom, valamint a hotelek, éttermek, kávézók, fodrászatok és fitneszközpontok bezárása. Egyelőre nem tisztázott, hogy az új szabályok lehetővé teszik-e az ablakon át történő ételkiadást.

Az embereknek a munkába, iskolába, orvoshoz, illetve élelmiszerüzletbe történő utazását engedélyezhetik. Az intézkedés részét képezi továbbá az OTP-rendszer ellenőrzése a munkahelyeken, valamint az iskolákban végzett öntesztelés.

Az SaS javaslata szerint a koalíció abban is megegyezett, hogy a beoltottak bizonyos előnyöket élvezhetnek. Míg az oltatlanok csak élelmiszerüzletbe, patikába, drogériába vagy újságoshoz mehetnek majd, a beoltottak talán az úgynevezett esszenciális üzleteket, így a cipő- vagy ruhaüzleteket is látogathatják.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter már múlt héten is háromhetes lockdownt javasolt, ezt viszont akkor még a kormány nem hagyta jóvá. Hétfőn újfent beterjesztette a javaslatot, a koalíció pedig este tárgyalt róla.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője, valamint Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője is azt mondta kedden, hogy megállapodás született a koalíción belül a konkrét intézkedésekről, részleteket azonban egyikük sem árult el – a szerdai kormányülés után közösen tájékoztatnak majd.

A szigorítások akár már csütörtökön vagy pénteken életbe léphetnek.


(parameter)